Отбелязване на 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България
27.09.2024

Генералното консулство в Милано тържествено отбеляза 116–та годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 21 и 22 септември 2024 г. с тържествена церемония в гр. Брунате, организирана съвместно от община Брунате, българо-италианската асоциация „Пенчо Славейков“ и под патронажа на Генералното консулство на България в Милано, бе честван Денят на Независимостта.

Началото на двудневните тържества под надслов „Независимостта на България и Славейковия род“ бе поставено на 21 септември 2024 г. в Библиотеката в град Брунате с изпълнения на фолклорна работилница „Ритмика“. По този повод специално участие взеха родствениците на видния български род Славейкови - Милена и Елена Славейкови, които представиха родословното дърво на техните предци. Българският поет Пенчо Славейков прекарва последните дни от живота си в къщата си в град Брунате, над езерото Комо, където има поставени възпоменателни плочи на него и съпругата му Мара Белчева.

Официалната церемония по отбелязване на Деня на Независимостта се състоя на 22 септември 2024 г. с участието на Генералния консул на Република България в Милано, Ана Паскалева, кметовете на град Брунате, Симоне Рици и на Община Трявна, Денчо Минев, който е на работна визита в Италия по покана на кмета на Брунате във връзка с побратимяването между градовете Брунате и Трявна - родният град на Пенчо Славейков.

Генералният консул Ана Паскалева отправи поздравления към присъстващите за Деня на Независимостта и подчерта значимостта на обявяването на Независимостта на България - едно от най - забележителните събития в новата българска история, което ни изпълва с национална гордост и самочувствие. Поздравления за празника бяха отправени също така и от кмета на Трявна, Денчо Минев и на Брунате, Симоне Рици.

След официалната част директорът на археологически музей „Велики Преслав“, д-р Александър Горчев, представи историческа ретроспекция, посветена на Деня на Независимостта на България. Празничната програма продължи с прожекция на документалния филм „По стъпките на Алцек“, представен от режисьора Росица Лазарова. С впечатляващите разкази на италиански и български учени филмът изследва прабългарските корени в областта Молизе в Италия и е базиран върху исторически източници, извори и свидетелства.

Празненствата продължиха с празнични хора, народни танци и изпълнения на живо от фолклорна група „Нашенци“ и школата за български танци „Веселие“ към Българското неделно училище в Милано.

По време на честването на Деня на Независимостта гостите на тържеството имаха възможност да разгледат изложбите „Съкровище на словото“ и „Природните чудеса  на България“, както и да дегустират типични български ястия.

От страна на Българо-италианската асоциация „Пенчо Славейков“ и на нейния председател, Кръстьо Карабойчев, с грамоти за задълбочаване на културните връзки между България и Италия и за изключителен принос в опазването на българското историческо наследство бяха удостоени кметовете на Брунате и Трявна, Симоне Рици и Денчо Минев, генералният консул, Ана Паскалева, Милена Славейкова, Росица Лазарова, д-р Александър Горчев, СТИВ-Милано, Андрияна Колева.

Снимки: ГК - Милано

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта