Четвърто издание на Международния фолклорен фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца“ 2022
09.06.2022

Четвъртото издание на Международния фолклорен фестивал „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца“ се проведе днес в РЕМО "Етър". Фестивалът се организира от ДГ „Мики Маус“ – Габрово с партньорството на РЕМО „ЕТЪР“, Изпълнителна агенция за българите в чужбина към министъра на външните работи и Сдружение ИМКА – Габрово и се реализира с финансовата подкрепа на Програма Култура на Община Габрово.

Конкурс за народни танци, изложба на детски рисунки, детско ателие "Дюлгерство" и споделяне на педагогически опит във форум „Традиции и настояще“ превърнаха в истински празник на изкуството, традициите и занаятите четвъртото издание на фестивала.

Организаторите успешно и за пореден път изпълняват мисията да популяризират материалното и духовно наследство на българския фолклор и занаяти сред децата, да утвърждават добри практики в използване богатството на националните традиции и култура за възпитанието на децата и да се формира интерес у децата в България и българските общности по света към старинните български занаяти. Фестивалът има конкурсен характер и завършва с церемония по връчване на награди.

Тя беше уважена от областния управител Ралица Манолова, която благодари на организаторите, че пазят традициите и по такъв пъстър и интересен начин ги предават на поколенията, за да пребъдат те в бъдещето. Областният управител имаше честта да връчи грамоти и награди на отличените малки художници.

Във форума за педагози "" Традиции и настояще" бяха получени14 доклади и презентации, от които участие взе Илиана Илиева- Дъбова от БНУ " Свети седмочисленици"- Тарагона- Реус- Испания.

При награждаването бяха отличени следните участници от българските общности по света:

Грамота за най-малък участник- Леонардо Хан- 3 г. Бекщайн- Германия

Грамота за най-активен ръководител- Надка Нанова- БНУ „Паисий Хилендарски“- Атина; Гърция

В конкурса за рисунка отличените са:

I място-Симона Аврамова-  БНУ „Паисий Хилендарски“- Атина; Гърция

II място-Калина Атанасова Татева- Лондон; Великобритания

III място- Енчо Аяз- БУ „Родна реч омайна“- Париж; Франция

Поощрителни награди:

Дейвис Стивън Ерон- БУ „Родна реч омайна“- Париж; Франция

Анджелина Генова- -  БНУ „Паисий Хилендарски“- Атина; Гърция

Грамоти за участие:

Теодора Нихтянова- -  БНУ „Паисий Хилендарски“- Атина; Гърция

Любов- Ерато Младенович- -  БНУ „Паисий Хилендарски“- Атина; Гърция

(снимките са предоставени от организаторите)

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта