Кеймбридж пее и танцува
17.07.2024

Българският фолклорен събор "Кеймбридж пее и танцува“, който се състоя на 07.07 и тази година премина при огромен интерес и привлече над 600 души. Организатори са Инициатива "Малката България", които имат за цел да съхраняват и популяризират българската култура, традиции и наследство в Кеймбридж и околните райони, както и да създават мост между българската и местните общности.

Програмата на събора включваше над 25 традиционни български танца и хореографии, изпълнени от 13 фолклорни групи. Сред тях бяха 3 местни български фолклорни танцови групи, 8 гостуващи и 2 детски, едната от които от българското неделно училище "Васил Левски" в Кеймбридж, където се обучават над 120 двуезични деца на български език, литература, история и география. Освен танцовите изпълнения, 5 фолклорни певчески изпълнения оставиха публиката без дъх. Сред тях бяха младите български изпълнители Миа Дражева от БНУ „Свети Иван Рилски“ Кеймбридж и Анна Симеонова (Лондон), както и мъжката фолклорна певческа група "Bulgarian Legacy".

На събитието присъстваха и специални гости, като съпругата на българския посланик в Лондон, г-жа Любка Стойчева, новоизбраният кмет на Кеймбридж, г-н Байджу Титала, трикратния кмет на Кеймбридж и велик магистър на Ордена на Св. Георги Мъченика, г-н Робърт Драйдън, и г-н Ричард Браун, голям приор, както г-н Пиеро Д'Анджелико от Mill Road Traders, поддръжник на Инициатива „Малката България“. Кметът откри събора с вдъхновяваща реч за 13-вековната история, традиции и култура на България, предадени през поколенията, и подчерта важността на културообмена и споделянето на традиции и празници между разнообразните общества в Кеймбридж – една от мисиите на Инициатива "Малката България"– както и за ангажираността на общинската управа в Кеймбридж да подпомага своето богато културно разнообразие.

В рамките на събитието се проведе и конкурс за традиционни български носии, в който г-жа Стойчева, кметът и г-н Драйдън бяха част от журито и имаха трудната задача да изберат най-красивите и автентични носии. Беше развяно и 40-метрово българско знаме докато  нашите сънародници танцуваха под звуците на български гайди, а кметът и специалните гости гордо водеха шествието.
В базара се включиха две български художнички, които представиха свои творби, а 8 български бизнеса представиха своите продукти и услуги. Кметът прояви голям интерес към базара и посети всеки изложител. Гостите се насладиха и на традиционна българска храна, която допълни празничната атмосфера.

Една от следващите цели на  Инициатива "Малката България" в Кеймбриджшир е да изградят български културен център в Кеймбридж, който да бъде живо средище за българско образование, литература, култура, изкуства и традиции. Това би помогнало за укрепването на връзките в общността, както и хора от други култури да се запознаят с красотата на българското наследство.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта