Работна среща на г-жа Дилайла Михайлова, зам.- изпълнителен директор на агенцията с г-жа Диляна Бодурова, училищен ръководител в българско училище в Бургос
24.07.2024

На 23.07.2024 г. в ИАБЧ се състоя работна среща на г-жа Дилайла Михайлова, зам.-изпълнителен директор с г-жа Диляна Бодурова, училищен ръководител в Българско училище „Райна Княгиня“ в Бургос.

Българската общност в Бургос е сравнително немногобройна, ако я сравним с тези във Валенсия или Малага. Към 2000 са сънародниците в този испански град в провинция Кастилия и Леон.

Училищният ръководител развива контакти с местната администрация, разработва два проекта от програмата на МОН „Неразказаните истории на българите...“

В полезрението и са попаднали изключителни личности с ред професионални изяви като поетесата и преводач Живка Балтаджиева или изключителният пианист и създател на музикални фестивали в Испания и България Людмил Ангелов.

Г-жа Бодурова и българското училище в Бургос сътрудничат и на Пловдивския университет по програма Еразъм. Приемат български студенти на практика в образователното звено.

В рамките на проекта се е осъществило и представянето на поетесата Живка Балтаджиева в кметството на града. Радетел е на възможността по линията на проекти да бъдат представяни и занапред различни интересни личности от България с постижения в професионален план извън страната.

На срещата училищният ръководител сподели за особености на средата, за ключови въпроси от светоусещането на младите българи. Единият и син се реализира в България, другият – в Испания.

От дълги години в Испания, г-жа Бодурова високо цени обучението в испанските университети, които предоставят възможности и откриват хоризонт през младите хора.

Г-жа Дилайла Михайлова отбеляза в разговора нови процеси в българските общности, интерпретира темата за завръщането в Родината като тенденция.

В срещата участва и референтът за Испания Димитър Карарусинов, който разказа за взаимодействия и особени моменти в развитието на българските общности в Испания.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта