Работна среща на г-жа Дилайла Михайлова, зам.- изпълнителен директор на агенцията с г-жа Полина Добрикова, председател на Асоциация „Извор“, Антверпен
25.07.2024

На 24.07.2024 г. в ИАБЧ се състоя работна среща на г-жа Дилайла Михайлова, зам.-изпълнителен директор с г-жа Полина Добрикова, председател на Социо-културно сдружение „Извор“, Антверпен.

Българската общност в Антверпен е по-малобройна, в сравнение с тези в Брюксел или Гент. Организацията „Извор“ е създадена през 2023 г.с идеята да работи за интеграцията на сънародниците и представянето на българската култура и духовност в Антверпен.

В перспектива е заложено развитието на ново българско училище в Антверпен, за което са кандидатствали пред МОН през 2024 г. с проект, както и развитието на клуб за български фолклор.

Съпрузите Полина и Светослав Добрикови са фактор в сдружение, което се стреми да насочи своята дейност към потребностите на общността. Двамата обичат фолклора. Били са участници преди време във фолклорната формация „Светулка“, създадена в Антверпен.

Сънародниците са стартирали образователен проект с надеждата той да се утвърди и училището да се развие във времето.

И в същото време те са инициатори за създаването на православна мисия. Свещеник Стоян Бербатов пътува от Хеселт за служби и в църква в Антверпен.

На срещата г-жа Дилайла Михайлова сподели за интересите на агенцията при взаимодействията със сдружения на българите по света. Обърна внимание на развитието на престижна инициатива, свързана с изучаването на родния език.

Традиционният конкурс за четене на български език за ученици първи и втори клас с участието на български училища в Европа тази година се е състоял в Кобленц. През 2025 г. домакин на инициативата ще е българско училище в Лондон, а през 2026 – българско училище в Париж.

Експертът Димитър Карарусинов, референт за Белгия, представи акценти във взаимодействието на институцията с организации на българите извън България по линията на съвместни инициативи, фестивали и конкурси с родолюбива насоченост.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта