Представяне на българския език и калиграфско-художествените школи и писарски средища по българските земи в Рига (Латвия)
03.10.2024

По повод Европейския ден на езиците, на 28 септември 2024 г., в Националната библиотека на Латвия в Рига, Латвийско-българското културно дружество „Кирил и Методий“ – Рига и Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив представиха българския език и многообразието на българските ръкописи от фонда на Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив.

Посетителите на българския щанд се запознаха с глаголицата, кирилицата, калиграфско-художествените школи и писарски средища по българските земи. Бяха представени образци от славянската ръкописна колекция на Пловдивската народна библиотека, фототипни копия на Евангелието на цар Иван Александър (съхраняван понастоящем в Британската библиотека в Лондон), История Славянобългарска на Паисий Хилендарски (съхраняван понастоящем в Зографския манастира в Света гора в Гърция) и други материали демонстриращи богатото ни езиково и културно наследство.

От 30 септември до 19 октомври 2024 г. изложбата може да се посети в Дома на неправителствените организации - NVO nams, Ieriķu iela 43a, Rīga.

Снимки: Искра Бонева

Допълнителна информация:

Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 септември по инициатива на Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз. Целта на празника е да насърчи хората от всички възрасти да изучават чужди езици и да повишават осведомеността си за езиковото многообразие в Европа.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта