Новини
Откриване на бюст-паметник на Христо Ботев в лицея на с. Валя Пержей
15.01.2024

Бюст-паметник на поета революционер Христо Ботев беше открит в молдовското село Валя Пержей. Българският консул в Тараклия Любомир Димов свали покривалото на монумента във фоайето на местното училище, заедно с председателя на Асоциацията на българите по света Младен Станев. Церемонията е част от отбелязването на 50-ия юбилей на лицея, който носи името на поета.

Изпълнителната агенция за българите в чужбина и лично от името на изпълнителния директор г-жа Райна Манджукова най-сърдечно отправя своите поздравления по случай 50-годишнината от откриването на лицея, който е духовно средище за младите хора в село Валя Пержей и успешно изпълнява своята мисия да съхранява българската идентичност и самосъзнание сред сънародниците ни в Молдова.

„Теоретичният лицей "Христо Ботев" в село Валя Пержей е единствено учебно заведение в Молдова, което носи името на този гениален поет и революционер“, припомни директорката на училището Ана Колчева. В поздравлението си посланикът ни в Кишинев Мая Добрева пожела на лицея и в бъдеще успешно да изпълнява своята роля на просветно средище, съхраняващо българската идентичност и самосъзнание сред сънародниците ни в Молдова. В Теоретичния лицей "Христо Ботев" в село Валя Пержей се обучават 274 деца, на които преподават 30 учители.

На събитието се събраха ръководителите на район Тараклия, местните власти, представителите на български културно-образователни и обществени организации в Молдова и България, ученици и преподаватели.

Снимки: Районен съвет Тараклия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта