Новини
Трети март празнуват в Пескара, Италия
06.03.2024

На 3 март кулата на кметството в Пескара е грейнала в цветовете на родния трикольор. Идеята е била на Българо-италианската асоциация в Пескара и българското неделно училище в „БулгаринА“.

От асоциацията изказват сърдечна благодарност на г-н кмета Карло Маши. Кметът лично е присъствал на събитието и се е изказал ласкаво за добре интегрираната българска общност.

„Щастливи сме, че бяхме част от това вълнуващо събитие“, разказва Силвия Георгиева. И продължава: „Българската общност все повече си дава сметка, че свободата е универсална ценност, тя е наше право, но и задължение. От нас зависи да я запазим и да отстояваме нашите ценности“.

Денят е бил изпълнен с много събития. Сутринта учениците от българското училище в града са раздавали мартеници на българи и италианци на площад „Ринашита“. Учениците и техните родители сами са изработили част от техните мартеници. Същият ден българският хор „Бяла роза“ е представил концертна програма.

По идея на г-жа Росица Лазарова по-големите ученици са участвали в реализирането на кратък филм. По-малките ученици са оцветявали постери на Шипка.

„Радваме се, че имаме възможност да се учим от нашите предци. Благодарение на тях получаваме вдъхновение за творчество и желание за работа в името на светла и свободна България“, завършва разказа си за празника Силвия Георгиева.

Снимки: Силвия Георгиева, Пескара, Италия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта