Премиера на спектакъла „Преселници“ в София
24.10.2024

На 23.10. 2024 г. в Народно читалище "Славянска беседа 1880" се състоя премиерата на спектакъла „Преселници“ по романа на Константин Петканов. От името на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова бе поднесена кошница с цветя за актьорския състав.

Пиесата е реализирана по романа на писателя К. Петканов и е излязъл за първи път през 1936 година. В него се  разказва за драматичните събития, когато хиляди българи от Странджа, Сливен, Ямбол и селата край тях напускат Родината, прогонени завинаги след  Руско-турската война от 1828-1829 г.

Според режисьора по своите художествени качества това произведение се съизмерва с "Под игото" и затова преиздаването му след 88 години по инициатива на дружество "Родолюбец" от ИК "Гутенберг" съвсем естествено намери полагащото му се място в Българската литературна съкровищница.

Спектакълът е създаден от екип професионални творци и любители от България, Канада, Таврия и Бесарабия, които се обединиха с цел да съживят на сцена тези паметни събития. Авторската музика, оригиналните танци и драматични обрати се редуват и преплитат с непресъхващо вдъхновение.

Режисьорът Владимир Диков от петнадесет години живее в Канада, но в творческия си път разделя времето си между Канада и България. Музиката и текст на песните са авторски на Петър Р. Дойчев, пластика и танци Розмари Де Мео, хореограф Марина Банкова. Актьорският състав  включва: Антон Трендафилов, Снежана Малковска, Владислав Ромалийский, Анастасия Стеблецка, Петър Р. Дойчев, Агапи Йорданова.

ВИЖ анонса: https://www.youtube.com/watch?v=Ibsw03FcovI

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта