Новини
Пета среща на българите в Румъния
29.05.2024

На 25 май се проведе петото издание на Срещата а българите в Румъния, организирано от Посолството на Република България в Букурещ, Румъния и СББР.

Събитието бе по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и Деня на българския език в Румъния и бе открито с химните на България и Румъния и се проведе в комплекс на 30 км. от Букурещ.

Специалните гости на събитието бяха областният управител на Русе Драгомир Драганов, заместник-кметът по социални дейности, здравеопазване и транспорт Димитър Недев, изпълнителният директор на Асоциация "Еврорегион Данубиус" Лили Ганчева, както и футболната легенда Христо Стоичков.

Приветствие имаше от посланика на България в Румъния г-н Радко Влайков. Г-н Георги Наков, депутат от българското малцинство в Румънският парламент, който определи 24 май като обединяващ ден и напомни, че датата е избрана от българите в Румъния и за празник на българския език в Румъния. 

“И като говорим за неща, които ни обединяват, има много какво да празнуваме. Вчера беше денят на единственото учебно заведение в Румъния, където се изучава български език от детската градина до 12 клас и това е гимназия “Свети Свети Кирил и Методий” в Стар Бешенов - най-старото българско училище, което действа непрекъснато от 1745 г. до ден днешен”, отбеляза Наков. 

Реч държа и г-н Христо Стоичков, който е почетен гражданин на Стар Бешенов, той изрази признателността си към българите в Банат, които векове пазаят българския език. Г-н Наков напомни и че единственият за сега стадион в света с името „Христо Стоичков Арена“ се намира в Стар Бешенов.

Програма на тържеството бе открита с “Химн на просветата”, изпълнен от децата от Българското неделно училище "Йордан Йовков" в Букурещ и децата от Съюза на банатските българи в Румъния. Имаше изпълнения на Детски хор „Звънче“, Ансамблите „Славяк“, „Ръченица“ и ансамблли от Бълен, Търговище и Извоареле. Музикално-танцовата програма бе закрита от Ансамбъл „Кукери“ от гр. Русе.

Снимки: СББР

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта