Сдружение „АРЛЕКИН“
17.01.2024

Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Сдружение „Арлекин“ са партньори от далечната 2010 г. През годините сътрудничеството е било съпътствано от ефективни и ползотворни дейности свързани младите хора от българските общности в чужбина, България и целия свят. Едноименният фестивалът ежегодно се провежда в град Варна. През 2022 г. за първи път се организира и в Рим, Италия под патронажа на Н.Пр. Посланика на Република България в Рим, с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, и Венета Ненкова, основател на Българското училище в Рим и председател на Културна асоциация "Паралел 43" в Рим и Българския културен институт.

Фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“

Фестивалът „Арлекин“ от самото му обявяване през 2010 г. е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина /до юли 2022 Държавната агенция за българите в чужбина/. Привличани са участници от българските общности в чужбина от  Ирландия, Сърбия, Русия, Великобритания, Русия, Бахрейн, САЩ, Франция, Италия, Испания, Украйна, Молдова, Германия, Ливан, Малта и други.  Фестивалът се провежда под мотото „Светът в моите очи” и има за цел да стимулира детската фантазия и творчество като с всяка година фестивалът се разраства и по категории за участие и придобива още по-голяма популярност сред младите хора по света. Постъпващите творби се разглеждат и оценяват в следните категории: Кино и телевизия, Анимация, Радио, Интернет медии, Фотография, Песенен конкурс „Киното – моя любов, моя песен“, сайт, и др.

Кадри от първия 3D филм “ПОЛЕТ”, създаден от деца, получил Специалната награда "Акад. Хачо Бояджиев" - Aрлекин 2013 е отличен и с престижна награда в Грузия. Във филма участват български деца от училище "Св. Св. Кирил и Методий", Цариброд, Сърбия.

За жури в престижния фестивал са привличани наши видни сънародници от Цариброд, Република Сърбия, САЩ, Малта, Испания и др. като Светлозар Момчилов - председател, България, Америка, д-р Златина Филипова България, Малта /понастоящем живее в Абу Даби/, Драган Йовович, Сърбия, CEO at Radio Television Caribrod, Founder of Vizija magazine, доц. Дариана Куманова - България , Италия, Лина Гьорчева, Македония.

Фестивалът е под патронажа на Министерството на образованието, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, с подкрепата на община Варна и Национален дворец на децата. Също така и с подкрепата на БДЖ, БНТ, БТА, БНР, Вестник „България сега“ (Чикаго), Италиански културен институт, Агенция „Фокус“ и др.

Директори на фестивала са д-р Росица Младенова и доц. Юрий Дачев.

http://arlekinfest.com/

за контакт:  тел. 0888 621 261

arlekinfest@abv.bg

За информация и снимки по години виж ТУК:

https://archive.arlekinfest.com/first3d.html

https://archive.arlekinfest.com/page-42.html

 

Конкурсът на тема „Българите кои сме ние“

Конкурсът на тема „Българите кои сме ние“, който се обявява за първи път и е част от Фестивал за детско и младежко медийно изкуство „Арлекин“, реализиращ се с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина (ИАБЧ). В рамките на тази инициатива се провеждат и обучения и консултации във виртуална „видео класна стая“ или присъствено с водещи специалисти от областта на киното.  Фестивалът „Арлекин“ от самото му обявяване през 2010 г. е подкрепен от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

https://www.youtube.com/watch?v=bcgJqP4IOAg 2023 г. гр. Варна

https://www.youtube.com/watch?v=Djnbhqd6g14    COVID-19Get the latest information from the WHO about coronavirus. Филмът е реализиран с подкрепата на ДАБЧ/ИАБЧ.

 

 

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта