КОНКУРС ПО ПЕЕНЕ "ЛЮБКА РОНДОВА" ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

ИСТОРИЯ НА КОНКУРСА

През 2010 г. Агенция за българите в чужбина учредява международен детско-юношески конкурс за народно пеене, наименуван „Прехвръкна птичка” -  по една от най-популярните и обичани обработки на „Филип Кутев”. 

Идеята на конкурсната проява е по предложение на Райна Манджукова и е  свързана с приобщаването на децата на нашите сънародници към родината, опазването на културната памет и национални традиции. Конкурсът се захранва и от успехите на народното ни изкуство в цял свят, засиления интерес към фолклора през последните десетилетия и нуждата от съприкосновение с песенно-танцовото ни наследство, която изпитват всички българи зад граница. Съгласно статута на конкурса, право на участие в него имат деца от българските общности по света, разпределени в три възрастови групи за солови изпълнения: от 6 до 10 г. - първа група; от 11 до 14 г. - втора група; от 15 до 18 г. - трета група. Има и отделна категория за ансамблови изпълнения. От 2012 г. се допускат изпълнения, както на фолклорни, така и на авторски български песни по предложение на покойния акад. Христо Недялков, който 4 години бе председател на журито. В изданията на конкурса се включват над 2000 българчета от 15 страни. Традиционно силно участие имат изпълнители и вокални групи от Украйна, Молдова, Испания и САЩ.

От момента на инициирането му конкурсът е предоставил възможност за изява на десетки млади таланти от различни краища на света. Заслуга за това има незабравимата народна певица Любка Рондова в качеството ѝ на председател на журито, която ни напуска преждевременно през март 2016 година. На тържествената церемония в НДК по награждаването на лауреатите официално е обявено преименуването му в „Любка Рондова”.

През години в състава на журито са били: Мая Василева-Четрокова – хоров диригент и музикален педагог, Председател на Комисията, Калинка Згурова – народна певица, солист на формацията на БНР „Мистерията на българските гласове“ и Иванка Славчева – главен експерт от Агенцията, Бинка Добрева – народна певица и университетски преподавател, доцент доктор София Илиева – солистка в НФА „ФИЛИП КУТЕВ“ , преподавател по пеене, Иван Йосифов – акордеонист в оркестър „Шевица“ и др.

 

 

РЕГЛАМЕНТ

КОНКУРС ПО ПЕЕНЕ „ЛЮБКА РОНДОВА” – 2023

ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

Четиринадесето издание

 

Изпълнителна агенция за българите в чужбина обявява откриването на дванадесетото  издание на детско-юношеския конкурс за български песни „Любка Рондова“ - 2023.

Съгласно регламента на конкурса, право на участие в него имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 г. Участниците ще бъдат разпределени в три категории:

  1. Индивидуални изпълнители, които ще бъдат класирани в три възрастови групи: Първа група - до 10 г.; Втора група - от 11 до 14 г. и Трета група - от 15 до 18 г.
  2. Камерни групи – до 12 участника (дует; трио; квартет и т.н.);
  3. Ансамбли – над 12 участника.

Изпълненията през настоящата 2023 година могат да бъдат посветени на темата за мира.

В тази връзка желаещите могат да участват в конкурса с 1 или 2 изпълнения на български песни от следните жанрове: патриотични и традиционни детски песни; естрадни и популярни песни; любими песни от телевизионния екран, както и автентични народни песни по следните теми:

  • Вечните родолюбиви български песни
  • Мир и благоденствие на всички народи по света
  • Специална награда ще бъде връчена за изпълнение на песен от репертоара на Любка Рондова

Всички участници трябва да изпратят качествени видео-записи на техните изпълнения с размер на файла - до 5 минути, или да  предоставят линкове за достъп  до изпълненията им, както и могат да изпратят записи на техните изпълнения върху компакт дискове (DVD). Към записа е задължително да бъдат приложени следните данни.

-           Относно изпълнителя: лично и фамилно име на изпълнителя, навършени години, учебен клас, име и контактни данни на училището, телефон/e-mail на родителите или изпълнителя за контакт,име/телефон/e-mail на музикалния ръководител;

-           Относно избраната песен: наименование на песента, автори на текста, музиката и аранжимента.

Отличените участници, присъстващи на официалното връчване на наградите (след прослушване) ще имат възможността да се включат в поетично-музикалната програма на тържеството с техни изпълнения.

Видео-записите на изпълненията могат да бъдат изпращани:

- по електронен път чрез платформи на: YouTube, Wе transfer или др., като линковете към тях бъдат изпращани към електронната поща на Агенцията: aba@aba.government.bg

-  по електронната поща до координатора на конкурса по пеене Ива Крумова – главен специалист в ИАБЧ:  iva.krumova@aba.government.bg или

-  на дискове (DVD) на пощенския адрес на ИАБЧ:

Изпълнителна агенция за българите в чужбина

bul. Dondukov 2А,

Sofia - 1000, Bulgaria

За допълнителна информация:  тел.: 00359 2 935 06 63

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта