ФОЛКЛОРИАДА

ИСТОРИЯ НА КОНКУРСА

Фолклориадата e инициатива на агенцията за българите в чужбина, която реализира волята на българската държава за съхраняване на българското етно-културно пространство извън територията на страната и духовното единение на всички българи по света. В нея могат да участват фолклорни ансамбли, народни изпълнители и инструментални състави, формирани към различни организации, творчески обединения и училища сред нашите сънародници в чужбина.

През последните години се наблюдава траен интерес и възвръщане към фолклорната култура, към традициите, към народните танци, като такъв тип инициативи обединяват нашите сънародници и фолклорното танцово наследство, красотата на народните песни, звукът на народните инструменти зазвучават в душите на българина, пазят жива нашата култура и традиции.

 

Фолклориада – 2018 г.

Първата  Фолклориада на агенцията е през 2018 г. В нея са взели участие над 150 деца от Западните Балкани,  Украйна и Молдова. Инициативата се проведе в град Чепеларе.

 

Фолклориада – 2019 г.

Второто издание на Фолклориадата се проведе със съдействието на Столична община - Район Панчарево. В нея взеха участие състави по български народни танци от Украйна, Молдова, Сърбия и България. Инициативата беше открита от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова, която бе патрон на Фолклориада – 2019.  Заместник министър-председателят връчи народни носии на шестте танцови състава от чужбина - Украйна, Молдова и Сърбия, като фокусира вниманието на присъстващите, чрез настоящата инициатива.

 

Фолклориада – 2021 г. организирана от Агенция за българите в чужбина щеше да се проведе в град Сандански, но поради ковид пандемията инициативата не се състоя.

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта