ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ ПО СВЕТА „СТЕФАН ГЕЧЕВ”

Стефан Гечев (1911-2000) е  български журналист, поет, преводач, драматург и белетрист. Автор е на първия превод на български език на любимата за поколения деца книга на Луис Карол „Алиса в огледалния свят“.

ИСТОРИЯ НА КОНКУРСА

Конкурсът е учреден през 1995 г. от Държавната агенция за българите в чужбина съвместно със сп. „Родна реч” по идея на видния български писател Стефан Гечев. През годините конкурсът се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света.

До 2022 г. участие са взели повече от 3800 деца и юноши от 25 държави. Журито е оглавявано от известни български творци като самия Стефан Гечев, Любомир Левчев, Георги Данаилов, Виктор Самуилов, Недялко Йорданов, Кина Къдрева и други. Най-добрите творби през годините са публикувани в сп. „Родна реч”, в новото списание за детско творчество „Детски глас”, в списание „Аз съм българче”, в уебсайтове на български общности по света, в специални издания, посветени на ежегодните издания на конкурса,  в сборника „С перо и четка за България” и др. Участниците са разделени в три възрастови групи: от 6 до 10 години; от 11 до 14 години и юноши от 15 до 18 години.

 

РЕГЛАМЕНТ

ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС “СТЕФАН ГЕЧЕВ” - 2023

ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

Двадесет и седмо  издание

 

През 2023 г. Изпълнителната агенция за българите в чужбина обявява двадесет и седмото издание на Детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев”. Конкурсът е предназначен за деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 навършени години (ученици).  Класирането се извършва в три възрастови групи: първа група - от 6 до 10 г.; втора група - от 11 до 14 г.; трета група - от 15 до 18 г.

Теми за конкурса:

  „Мирът не е даденост, а ценност, за която да се бориш“

Нека чрез силата на словото да кажем заедно „Не на войната“ и „Да властва любов, а не война“, също така темите могат да бъдат обвързани и със следните годишнини:

  • 175 г. от рождението на гениалния Христо Ботев
  • 150 г. от обесването на Апостола на свободата Васил Левски
  • 115 г. от обявяването на независимостта на България

Желаещите могат да участват с произведения написани на български език: есе, разказ, приказка, съчинение, стихотворение, кратка проза или бял стих.

Писмата с литературните творби трябва да съдържат следната информация за автора: лично и фамилно име на автора, навършени години, учебен клас, име и контактни данни на училището, контактна информация – и-мейл и телефон на участника или родителя.  Творбите може да бъдат изпращани:

- по електронната поща до Лили Спасова – главен експерт и координатор на литературния конкурс -  ел. адрес: l.spasova@aba.government.bg ,

-  по електронната поща на Агенцията: aba@aba.government.bg като прикачени файлове,

-  или на пощенския адрес на ИАБЧ:

Изпълнителна агенция за българите в чужбина

bul. Dondukov 2А,

Sofia - 1000, Bulgaria

Краен срок за изпращане на творбите – 15 април 2023 г.

За допълнителна информация: тел.: 00359 2 935 06 57

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта