КОНКУРС ЗА РИСУНКА "БЪЛГАРИЯ В МОИТЕ МЕЧТИ” ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

Конкурсът  за рисунка "България в моите мечти" е учреден от Агенцията за българите в чужбина през 2001 г. с цел да приобщава най-младото поколение българи зад граница към родината, да съхранява националната историческа памет и културни традиции.  Право на участие в него имат деца от българските общности по света, разпределени в три възрастови групи: от 6 до 10 г. – първа група; от 11 до 14 г. – втора група; от 15 до 18 г. – трета група.

През периода от 2001 г. до последното издание на конкурса 2022 г. участие са взели около 9 000 млади таланти от 32 държави в Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Австралия. По традиция най-добрите художествени творби от всяко издание на конкурса се представят на специално уредена изложба, на която се канят отличените малки художници от всички кътчета по света, техните учители и близки. Домакини на тези изложби през годините са били Министерство на културата, Министерство на външните работи, Столична библиотека, Национален дворец на децата, Галерия „Сезони”, Национален военно-исторически музей, Централен военен клуб в София и др.

Радина Михайлова, 14 год от БСУ Д-Р ПЕТЪР БЕРОН - ПРАГА,ЧЕХИЯ

 

Първото гостуване на изложбата „България в моите мечти” зад граница е през май 2006 г. в Канада по повод освещаването на българската църква „Св. Димитър” в Торонто. През 2007 г. детските творби са представени в Българския културен институт в Братислава по случай Международния ден на детето, в Българския културен институт в Берлин и в Хамбург. През май 2008 г. рисунки от конкурса гостуват в Прага по случай 60-годишния юбилей на Българското училище „Д-р Петър Берон” в чешката столица, а през октомври – в Мадрид по покана на Испанско-българския център. През 2009 г. колекция от фонда на ИАБЧ с наградени рисунки е представена в Италия в рамките на Световния младежки фестивал ”Орфей в Италия”, проведен под патронажа на Тери Дейвис, генерален секретар на Съвета на Европа.

ИАБЧ популяризира таланта и родолюбието на българчетата в странство и с издаването на каталози, календари на агенцията, книжки и мултимедийни продукти, в които са публикувани отличените детски рисунки през изминалите години от началото на конкурсната проява.

 

РЕГЛАМЕНТ

I. УЧАСТНИЦИ

Право на участие в конкурса за рисунка „България в моите мечти” имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 години (ученици), разпределени в три възрастови групи:

 • първа група - от 6 до 10 г.;
 • втора група - от 11 до 14 г.;
 • трета група - от 15 до 18 г.

II. КАТЕГОРИИ УЧАСТИЯ и ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ

Творбите на участниците се разглеждат в три творчески категории:

 • живопис (рисунките трябва да са с размери до 35/50 см., като може да се използва всякаква техника: акварел, темперни бои, пастели, графика, флумастер, молив)
 • приложно изкуство (колаж с използването на различни допълнителни материали)
 • графика и компютърна графика (рисунките могат да бъдат изработени на графична програма по избор (например: Adobe Photoshop, Corel DRAW, Adobe Illustrator, Microsoft Paint, Corel Painter Classic и др., разпечатани и изпратени на хартиен носител)

Творбите не трябва да се паспартират и няма да бъдат връщани на авторите

 

III. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

На гърба на всяка рисунка е необходимо да бъде отбелязана избраната тема и данните за автора:

 • име и фамилия на участника
 • възраст
 • населено място и държава
 • техника на изпълнение

Препоръчително е творбите да бъдат придружавани с писмо, което да съдържа следната допълнителна информация:

 • име и фамилия (отново)
 • навършени години
 • учебен клас
 • наименование и контактни данни на училището
 • имейл и телефон на участника или родителя

IV. ИЗПРАЩАНЕ

Творбите се изпращат по пощата на адреса на агенцията. При желание, може преди изпращането да бъде изпратено сканирано копие на творбата по имейла на координатора на конкурса (виж по-долу)

 

V. НАГРАДИ

Всички творби се оценяват от специализирана комисия, включваща изявени специалисти в областта. Във всяка възрастова група участниците ще бъдат класирани на I, II и III място и наградени с грамоти, медали и други награди. Възможно е присъждането на специални награди на Журито – за най-малък участник, за най-оригинална творба, за най-интересно изпълнение и други.

 

VI. АВТОРСКИ ПРАВА

С акта на предоставяне на своите творби за участие във всеки от конкурсите, организирани от ИАБЧ, авторите се съгласяват техните произведения и изпълнения да бъдат безвъзмездно използвани от ИАБЧ за конкурсите и други прояви и политики на Агенцията (тематични постоянни или временни изложби, концерти, сборници, мултимедийни продукти и др. продукти), без търговска дейност, т.е. с идеална цел, и с изричното посочване на името, възрастта и населеното място на съответния автор/изпълнител, за да се подкрепи таланта на младите сънародници от българските общности в чужбина

 

VII. КОНТАКТИ

За допълнителни въпроси и информация, моля обръщайте се към координатора на конкурса Пепи Тенчева,

 

 


Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта