КОНКУРС ПО ПЕЕНЕ "ЛЮБКА РОНДОВА" ЗА ДЕЦА И ЮНОШИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА

През 2010 г. Агенция за българите в чужбина учредява международен детско-юношески конкурс за народно пеене, наименуван „Прехвръкна птичка” -  по една от най-популярните и обичани обработки на „Филип Кутев”. 

Идеята на конкурсната проява е по предложение на Райна Манджукова и е  свързана с приобщаването на децата на нашите сънародници към родината, опазването на културната памет и национални традиции. Конкурсът се захранва и от успехите на народното ни изкуство в цял свят, засиления интерес към фолклора през последните десетилетия и нуждата от съприкосновение с песенно-танцовото ни наследство, която изпитват всички българи зад граница. Съгласно статута на конкурса, право на участие в него имат деца от българските общности по света, разпределени в три възрастови групи за солови изпълнения: от 6 до 10 г. - първа група; от 11 до 14 г. - втора група; от 15 до 18 г. - трета група. Има и отделна категория за ансамблови изпълнения. От 2012 г. се допускат изпълнения, както на фолклорни, така и на авторски български песни по предложение на покойния акад. Христо Недялков, който 4 години бе председател на журито. В изданията на конкурса се включват над 2000 българчета от 15 страни. Традиционно силно участие имат изпълнители и вокални групи от Украйна, Молдова, Испания и САЩ.

От момента на инициирането му конкурсът е предоставил възможност за изява на десетки млади таланти от различни краища на света. Заслуга за това има незабравимата народна певица Любка Рондова в качеството ѝ на председател на журито, която ни напуска преждевременно през март 2016 година. На тържествената церемония в НДК по награждаването на лауреатите официално е обявено преименуването му в „Любка Рондова”.

През години в състава на журито са били: Мая Василева-Четрокова – хоров диригент и музикален педагог, Председател на Комисията, Калинка Згурова – народна певица, солист на формацията на БНР „Мистерията на българските гласове“ и Иванка Славчева – главен експерт от Агенцията, Бинка Добрева – народна певица и университетски преподавател, доцент доктор София Илиева – солистка в НФА „ФИЛИП КУТЕВ“ , преподавател по пеене, Иван Йосифов – акордеонист в оркестър „Шевица“ и др.

 

РЕГЛАМЕНТ

 

I. УЧАСТНИЦИ и КАТЕГОРИИ

Право на участие в Конкурсът по пеене „Любка Рондова“ имат деца и юноши от българските общности в чужбина на възраст от 6 до 18 г. Участниците ще бъдат разпределени в три категории:

  • Индивидуални изпълнители, които ще бъдат класирани в три възрастови групи:
  • Първа група - до 10 г.;
  • Втора група - от 11 до 14 г.
  • Трета група - от 15 до 18 г.
  • Камерни групи – до 12 участника (дует; трио; квартет и т.н.);
  • Ансамбли – над 12 участника.

II. ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ

Всички участници трябва да изпратят качествени видео-записи на техните изпълнения с размер на файла - до 5 минути, или да  предоставят линкове за достъп  до изпълненията им, както и могат да изпратят записи на техните изпълнения върху компакт дискове (DVD).

 

III. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Към записа е задължително да бъдат приложени следните данни.

  •         Относно изпълнителя: лично и фамилно име на изпълнителя, навършени години, учебен клас, име и контактни данни на училището, телефон/e-mail на родителите или изпълнителя за контакт, име/телефон/e-mail на музикалния ръководител;
  •        Относно избраната песен: наименование на песента, автори на текста, музиката и аранжимента.

IV. ИЗПРАЩАНЕ

Видео-записите на изпълненията могат да бъдат изпращани по пощата на електронни носител /CD, DVD/ или по електронен път чрез платформи на: YouTube, Wе transfer или др., като линковете към тях бъдат изпращани към електронната поща до координатора на конкурса (виж по-долу)

 

V. НАГРАДИ

Всички творби се оценяват от специализирана комисия, включваща изявени специалисти в областта. Във всяка възрастова група участниците ще бъдат класирани на I, II и III място и наградени с грамоти, медали и други награди. Възможно е присъждането на специални награди на Журито – за най-малък участник, за най-оригинална творба, за най-интересно изпълнение и други.

 

VI. АВТОРСКИ ПРАВА

С акта на предоставяне на своите творби за участие във всеки от конкурсите, организирани от ИАБЧ, авторите се съгласяват техните произведения и изпълнения да бъдат безвъзмездно използвани от ИАБЧ за конкурсите и други прояви и политики на Агенцията (тематични, временни или постоянни изложби, концерти, сборници, мултимедийни продукти и др. продукти), без търговска дейност, т.е. с идеална цел и с изричното посочване на името, възрастта и населеното място на съответния автор/изпълнител, за да се подкрепи таланта на младите сънародници от българските общности в чужбина.

 

VII. КОНТАКТИ

За повече информация и въпроси може да свържете с координатора на конкурса Ива Крумова

 

 

 

 

 

 


Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта