ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА ДЕЦА ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ ПО СВЕТА „СТЕФАН ГЕЧЕВ”

Конкурсът е учреден през 1995 г. от Държавната агенция за българите в чужбина съвместно със сп. „Родна реч” по идея на видния български писател Стефан Гечев. През годините конкурсът се утвърждава като програма за издирване, подготвяне и насърчаване на деца с изявени литературни способности от българските общности по света.

До 2022 г. участие са взели повече от 3800 деца и юноши от 25 държави. Журито е оглавявано от известни български творци като самия Стефан Гечев, Любомир Левчев, Георги Данаилов, Виктор Самуилов, Недялко Йорданов, Кина Къдрева и други. Най-добрите творби през годините са публикувани в сп. „Родна реч”, в новото списание за детско творчество „Детски глас”, в списание „Аз съм българче”, в уебсайтове на български общности по света, в специални издания, посветени на ежегодните издания на конкурса,  в сборника „С перо и четка за България” и др. Участниците са разделени в три възрастови групи: от 6 до 10 години; от 11 до 14 години и юноши от 15 до 18 години.

 

РЕГЛАМЕНТ

 

I. УЧАСТНИЦИ

 Право на участие в литературния конкурс „Стефан Гечев“ имат деца и юноши от българските общности в чужбина от пред-училищна до 18-годишна възраст (ученици). Класиранията се извършват в три възрастови групи:

  • първа група - от 6 до 10 г.;
  • втора група - от 11 до 14 г.;
  • трета група - от 15 до 18 г.

II. КАТЕГОРИИ УЧАСТИЯ

 Творбите на участниците могат да бъдат изпълнени в различни литературни жанрове като есе, разказ, приказка, съчинение, стихотворение, кратка проза или бял стих. Ще бъдат разглеждани и оценявани от журито в две категории:

  • Проза
  • Поезия

III. ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

 Писмата с литературните творби трябва да съдържат следната информация за автора:

  • лично и фамилно име на автора
  • навършени години,
  • учебен клас,
  • име и контактни данни на училището,
  • имейл и телефон на участника или родителя.

IV. ИЗПРАЩАНЕ

 Творбите е необходимо да бъдат изпращани във формат WORD като прикачен файл по мейла на координатора на конкурса

V. НАГРАДИ

 Всички творби се оценяват от специализирана комисия, включваща изявени специалисти в областта. Във всяка възрастова група участниците ще бъдат класирани на I, II и III място и наградени с грамоти, медали и други награди. Възможно е присъждането на специални награди на Журито – за най-малък участник, за най-оригинална творба, за най-интересно изпълнение и други.

 

VI. АВТОРСКИ ПРАВА
 С акта на предоставяне на своите творби за участие във всеки от конкурсите, организирани от ИАБЧ, авторите се съгласяват техните произведения да бъдат безвъзмездно използвани от ИАБЧ за конкурсите и други прояви и политики на Агенцията (тематични постоянни или временни изложби, концерти, сборници, мултимедийни продукти и др. продукти), без търговска дейност, т.е. с идеална цел, и с изричното посочване на името, възрастта и населеното място на съответния автор/изпълнител, за да се подкрепи таланта на младите сънародници от българските общности в чужбина.

 

VII. КОНТАКТИ
 За допълнителни въпроси и информация, моля обръщайте се към координатора на конкурса Лили Спасова,

 


Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта