Новини
„Забавно лято“ в България в Алфатар
27.06.2024

Инициативата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина "Забавно лято" в България съвместно с община Алфатар и Читалище Йордан Йовков - Алфатар  започна в началото на тази седмица.

Млади хора от село Кайраклия, Република Молдова пътуваха и се потопиха в празненствата по случай  Еньовден, като посетиха различни забележителности в България и създадоха много нови приятелства с техни връстници.

На Еньовден кметът на община Алфатар д-р Янка Господинова заедно със самодейците при НЧ "Йордан Йовков - 1894г." - гр. Алфатар, ученици и учители от село Кайраклия, жители и гости на с. Кутловица рано сутринта посрещнаха изгрева и по стара традиция събраха роса и билки, които наброяват 77 и половина, първите такива лекуват 77 определени болести, а половинката е лек за страшната и неизлечима болест.  

Младежите от билките направиха китки, толкова на брой, колкото са членовете на семействата им и завързаха с червен конец. По традиция тези китки се закачат в дома и се използват през цялата година за лечение на болните. От останалите събрани билки и цветя младежите направиха голям Еньовски венец, през който минаха всички, за да бъдат здрави през цялата година.

Другият обичай, който изпълниха младежите на Еньовден е свързан с магическата сила на водата е обичаят ладуване. В него основното действащо лице е "Еньовата буля", в чиято роля се превъплъти момиче, което не е женено, облечено в булчински одежди и накити. Момичето обходи нивите за плодородие и дари с китка всички, като им пожела здраве и берекет.

След направените обичаи  по случай празника всички се отправиха към нива засята с пшеница, за да изпълнят обичая зажънван. Най-възрастният мъж с кадилница с тамян обичайно направи ритуал, като прекадява част от нивата, след което започва зажънването със сърпове и паламарки.  По традиция се правят снопи на кръстци и се пеят жътварски песни. В края на ожънването се изплита брада, която се нарича още „букет от жито“ и се дава на стопанина на нивата. Този ритуал се прави за плодородие, за берекет, за успешна и добра година. По случай празника в църквата "Св. Георги Победоносец" в с. Кутловица също беше отслужена литургия за здраве и берекет.

В следващите дни от инициативата децата от село Кайраклия, Република Молдова посетиха и крепостта Медждие Табия. Там се проведе урок по българска история, а в късния следобед в Читалище Йордан Йовков-Алфатар се състоя среща с учениците от Молдова и децата на Алфатар, с представители от дирекция Културата към община Алфатар и ръководството на библиотеката.

От името на г-жа Райна Манджукова бяха поздравени участниците в инициативата "Забавно лято" в България и бяха изразени специални благодарности към д-р Янка Господинова и екипа й, за това, че прегърнаха идеята за тази инициатива и нейната реализация.

Главният експерт от Изпълнителна агенция за българите в чужбина Лили Спасова поднесе подаръци на всички от името на ръководството и екипа на Изпълнителна агенция за българите в чужбина.

В следващите дни децата бяха на театър, а в утрешния последен ден за децата има предвидени игри, рисуване с тебешир и пикник.

Снимки: ИАБЧ

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта