Новини
За девета година фестивалът „Българска душа на святата земя“ съхранява културното наследство на България и Израел
09.02.2024

Международният фестивал „Българска душа на святата земя“ ще се състои за девета поредна година. Събитието се организира от Арт Салон „Сели“ съвместно с общество „Димчо Дебелянов“, както и с подкрепата на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и любезното съдействие на фондация „Незабравимата България“. Събитието е под егидата на г-н Цвика Брот – кмет на гр. Бат Ям, Израел.

Фестивалът има за цел да съхрани културното наследство на България и Израел. Чрез дейностите се предоставя възможност за обмен на културни традиции и обичаи между двата приятелски народа, а това е начинът за обединяване на българите по света и съхраняване на българските корени.

Участниците могат да се включат в конкурсните програми групово или индивидуално. Всички те ще бъдат оценени от международно жури, съставено от специалисти от различни сфери на културната дейност – музиканти,  представители на шоу-бизнеса, изпълнители, писатели, журналисти, продуценти и други. Участието в конкурсните програми е безплатно и в него могат да се включат всички деца и възрастни от различни точки на света.

Интеграцията между българските общности по света и популяризирането на българската духовност и култура са от особено важно значение за връзката с хората и представянето на творците от всички области на изкуството, които живеят в различни точки по света, затова участието в изданието на конкурса е от значение за осъществяването на връзката между двата народа.

И тази година събитието ще се проведе онлайн, както бе и през изминалите няколко години. Конкурсните заявки за участие в тазгодишното издание може да изпращате до 07.04.2023 година.

Конкурсните програми, в които можете да се включите са в следните направления:

  • Международен литературен конкурс „Небесни меридиани“ - над 18 години, посветен на незабравимия поет Мони Папо;
  • Изпълнение на инструментална музика;
  • Фолклорни танци;
  • Изпълнение на българска песен – народна, поп, рок, джаз или песни от български филми;
  • Изпълнение на българска патриотична песен;
  • Художествено слово;
  • Детско и младежки творчество – рисунка, разказ, есе или стихотворение;
  • Детска кинеада – конкурс за детски експериментални и късометражни филми и фотография.

Повече допълнителна информация за изискванията и програмите на фестивала може да намерите в следващите материали:

Заявка - https://www.aba.government.bg/downloadFile/302/download

Статут - https://www.aba.government.bg/downloadFile/303/download

Снимка: Арт Салон „Сели“

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта