Новини
ЮЗУ „Неофит Рилски“ и ИАБЧ откриха тридневен опознавателен семинар на тема „ЮЗУ „Неофит Рилски“ – интелектуална ковачница на българския югозапад“
11.04.2024

Емоционална, професионална и много истинска бе срещата днес на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина  - Райна Манджукова  с директорите на 54 средни общообразователни училища в български населени места в Украйна и Молдова и някои от най-активните български неделни училища в региона.

Поводът за срещата е официалното откриване на  тридневния опознавателен семинар на тема „ЮЗУ „Неофит Рилски“ – интелектуална ковачница на българския югозапад“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, чийто съорганизатор е и агенцията.

Откриването на семинара започна с приветствия от страна на проф. д-р Иванка Станкова, Директор на Дирекция „Научни и образователни програми“, която даде думата и на изпълнителния директор на ИАБЧ - Райна Манджукова за приветствия към участниците в тридневната инициатива.

Директорите на училищата на свой ред пожелаха да отправят също своите приветствия към организаторите на събитието и по специално към проф. д-р Иванка Станкова и Райна Манджукова с благодарност за съвместната им работа и подкрепата им към учителите.

Изпълнителния директор на ИАБЧ Райна Манджукова използва случая да връчи медал „Паисий Хилендарски“ на Теоретичния лицей „Паисий Хилендарски“ в Кортен, Молдова по случай 55 годишнината от създаването му.

Общо представяне на университета направи Станислав Грозданов - координатор на събитието от страна на ЮЗУ. В програмата за деня участие взеха и доц. д-р Гергана Падарева Илиева - заместник декан на Филологическия факултет. Тя представи Националната научна програма "Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина", като подробно разясни всичко за програмата. Обясни в каква посока работят и какви са реалните им постижения от вече осъществените инициативи. Разбира се, основен акцент бе поставен и върху всички предстоящи идеи и работата по поставените цели. Гостите изявиха жив интерес към програмата и желание за съвместни проекти.

Специални насоки за начините на преподаване на литература зад граница даде и проф. д-р Стилиян Стоянов. Сред всички методи на преподаване на литература, той открои, като най-работещ сред подрастващото поколение подхода на преподаване, който минава през личния опит на човека.

Програмата за участниците продължава и през следващите дни, а ние им желаем успех и ползотворна работа.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта