Новини
Вместо параклис изцяло нов храм за българската общност в Лондон
22.01.2024

В българското посолство в британската столица Лондон в края на 2023 г. е даден старт на дарителска кампания за набиране на средства за изграждането на храм "Свети Йоан Рилски" на мястото на досегашния параклис.

От информация по темата разбираме, че Министерският съвет на Република България е отпуснал сумата от 800 000 лева за реконструкция. За изграждането на изцяло нов храм се разчита и на дарителска кампания.

"Проектът, който беше изработен от талантлив италиански архитект, беше одобрен от Съвета на Уестминстър, постигнахме съгласие“, казва посланик Марин Райков. Като изяснява: "Ние успяхме да ги убедим и да направим така, че да примирим изискването за съхранение на културния облик отвън с изискванията на православния канон за вътрешността на храма“.

Архитект е Карло Буги от южния италиански район Пулия. Архитект с голям афинитет към православието и към православната архитектура. Помага също в убеждаването на община Уестминстър да даде разрешението.

„Храмът се намира в изключително централна част на Лондон. Наоколо няма друг православен храм, освен този", коментира  дипломатът.

Кампанията е под егидата на посланик Марин Райков. Сред присъстващите при обявяването на кампанията присъства и Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

„Това е едно голямо предизвикателство както за архитекта, за строителите, за всички това е преди всичко кауза за България, така че благодарни сме на Бога, на Свети Иван Рилски, на българската държава и на всички българи, които ще бъдат част от този проект и ще вградят частица от своите сърца, от своята вяра в този градеж", отбелязва митрополитът.

Проектът е класически– наподобява архитектурата на старите български църкви като тези в Плиска, Преслав, Велико Търново и Сердика. Не става дума само за разширяване, а за нова конструкция, защото се сменя покривът, прави се вътрешен купол и се обединява пространството, пояснява отец Добромир.

Снимки: https://dveri.bg/

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта