Новини
VIII международен конкурс по четене в чужбина в Кобленц
14.06.2024

В периода 07 – 09  юни 2024г. се проведе се VIII международен конкурс по четене в чужбина, Кобленц 2024 година.  Домакините от БУ "Буквар", гр. Кобленц, с радост посрещнаха гости и участници от Германия, Англия, Италия и Франция.

Тази година се състезаваха 37 деца от 15 неделни училища в чужбина. Конкурсът беше безкрайно вълнуващ и емоционално зареден, както за участниците и гостите, така и за домакините.

На събитието присъстваха и официални гости сред които - генералният Консул на Република България във Франкфурт на Майн, г-жа Диана Попова, Почетният Консул за Република България във Федерална провинция Райнланд-Пфалц, г-н Даниел Гар и неговата съпруга Ани Живкова-Гар, г-жа Дилайла Михайлова, зам. изпълнителен директор на ИАБЧ също и представители на общината и на Съвета за миграция към гр. Кобленц.

За доброто настроение на гостите се погрижиха децата от БУ "Буквар", които пяха песни, играха хора и помагаха в детските работилници, организирани специално за малките гости и участниците в Конкурса.

Г-жа Дилайла Михайлова направи емоционално и зареждащо изказване от името на г-жа Райна Манджукова и целия екип на агенцията като подчерта огромното значение на българския език и неговата роля в живота на всеки от нас. 

Отличените получиха подаръци, които бяха допълнени от книжки за деца от съвременни български автори. Грамоти за ПАЗИТЕЛ НА БУКВИТЕ получиха всички деца участници в конкурса, защото те наистина са такива!  А ето и отличилите се със своите изключителни таланти ученици:

  • Статуетката за най-млад състезател и Грамота от ИАБЧ в категория 1. клас получи Мелиса Иванова от гр. Озуестри и Шрюсбъри, Англия;
  • Статуетка и Грамота от ИАБЧ за най-млад участник  за 2. клас Инес Фламент от парижкото неделно училище "Кирил и Методий";
  • Наградата за ВЛАСТЕЛИН НА БУКВИТЕ в категория 1. клас отнесе Михаела Рахнева към  Англия. Тя е ученичка в БУ "Васил Левски", гр. Лийдс. Грамота и подаръци имаше осигурени и от Агенцията;
  • В категория 2. клас за ВЛАСТЕЛИН се класира Ана Добрева от БНУ "Княз Борис I", град Ахен, Германия. Грамота и подаръци имаше осигурени и от Агенцията.

Най-големите награди се връчиха, разбира се, на победителите в конкурса. Това е призът за ЦАР ИЛИ ЦАРИЦА НА БУКВИТЕ. Тази година в двете възрастови категории има две Царици.

  • ЦАРИЦА НА БУКВИТЕ в категория 1. клас спечели Габриела Хинкова от БНУ "Аз Буки Веди", гр. Кьолн;
  • ЦАРИЦА НА БУКВИТЕ в категория 2 клас спечели  Сияна Ломе от училище "Кирил и Методий", Париж.

Госпожа Диана Попова, Генерален Консул на Република България  във Франкфурт на Майн, под чийто патронаж се проведе Конкурсът, връчи още четири специални награди за отлично представяне. Така наречените отличия "БУКВОЗНАЙКО" в категория 1. клас получиха:

  • Калоян Иванов от БУ "Св. св. Кирил и Методий", гр. Регенсбург, Щраубинг  и Амира Зенелдин от училище "Ян Бибиян" в гр. Мюнстер.

Титла "БУКВОЗНАЙКО" от втори клас взеха:

  • Калина Андонова от БУ гр. Хамбург и
  • Рая Росен Колев от БУ "Ян Бибиян", гр. Мюнстер, Германия.

Госпожа Росица Байрактарски и основателите на Конкурса от БНУ "Аз Буки Веди, Кьолн наградиха още четири деца с медали "Аз Буки Веди". За втори клас децата са:

  • Георги Георгиев от Есен и
  • Йолина Божинова от Рим/ Флоренция, БУ "Асен и Илия Пейкови".

За първи клас:

  • Даниел Петров от Ахен и
  • Кристина Байчева от Дортмунд.

Статуетката за домакинство на конкурса през 2025 година "Перото на знанието", вече пътува към Лондон и бе връчена лично на господин Валентин Кожухаров и училище "Чучулига".

Беше изтеглен и жребий за домакинство на конкурса през 2026 г. , като отсега е ясно, че след две години ще се проведе 10-тото издание на конкурса в Париж, Франция, като домакин ще бъде г-жа Камелия Трибулен – Българско училище "Св. Св. Кирил и Методий".

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта