Новини
Участие на вицепрезидента Илияна Йотова на форум „Иновативни методи и материали за преподаване на история и география на България“
28.03.2024

В периода 13-15 март 2024 г. вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова посети Лисабон, където откри проведения под неин патронаж форум на българските неделни училища в чужбина „Иновативни методи и материали за преподаване на история и география на България“. 

Събитието беше организирано от Министерството на образованието и науката и Португалско-българската асоциация „Св. св. Кирил и Методий“ в партньорство с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Проявата събра учители от български неделни училища от 15 държави, а на откриването му присъстваха още представители на Министерството на образованието и науката, посланикът на Република България в Лисабон Иван Найденов, ректорът на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. Румен Младенов и ръководителят на Центъра за славянски езици към Факултета по хуманитарни науки проф. Георги Христовски.

На 14 март вицепрезидентът Илияна Йотова проведе среща с ректора на Лисабонския университет проф. Луиш Ферейра и декана на Факултета по хуманитарни науки на същото висше учебно заведение проф. Ерменежилдо Фернандеш.

На 15 март вицепрезидентът посети параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в двора на посолството, където се запозна с историята на храма. По-късно гостува на българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, където разговаря с председателя на Португалско-българската асоциация „Св. Св. Кирил и Методий“, ръководството на училището, както и с ученици и техните родители.

Текст и снимки: Посолство на Република България в Лисабон


Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта