Новини
Тържествен концерт по случай отбелязването на 120-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ
29.09.2023

С тържествен концерт на Софийската филхармония бе отбелязана 120-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ - част от цикъла от културни събития по проект: „БЪЛГАРИЯ – АМЕРИКА: МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ, БЪДЕЩЕ“. Събитието е организирано от Дирекция „Америка“ – МВнР и се проведе в зала „България“ под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

Официалните гости, които уважиха събитието, бяха вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова; вицепремиерът и министър на външните работи – Мария Габриел; НП посланик Кенет Мъртен, министри; евродепутати; представители на дипломатическия корпус; ръководството на Изпълнителна агенция за българите в чужбина – изпълнителният директор Райна Манджукова и директорът на дирекция „Български общности и информационна дейност“ – Валерий Радолов.

Музикалните произведения на концерта включваха творби на едни от най-обичаните български и американски композитори, а именно Панчо Владигеров, Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн и Румен Бояджиев – син. Специалното участие на диригента Григор Паликаров съвместно с филхармонията направи още по-впечатляващо звученето на всяка една изсвирена нота и накара гостите да се пренесат в света на музиката по един магичен за човешките възприятия начин.

Снимки: Министерство на външните работи

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта