Трети традиционен български фолклорен събор ТА "Българи" Кипър и приятели
25.10.2024

15 ГОДИНИ ТА "БЪЛГАРИ" НА СЦЕНА

Трети традиционен български фолклорен събор ТА „Българи“- Кипър и приятели“ се организира за трета година от „Арена“- Кипър и ТА „Българи“- Кипър.

Съборът се проведе в рамките на три дни – 4, 5 и 6 октомври, като официалното събитие бе на 5-ти октомври, което се състоя на открита сцена, на крайбрежната улица „Финикудес“ в град Ларнака, а публиката беше най-многобройна и разнообразна, около 2500 човека.

Това е най-голямото българско събитие на острова, като първото издание се състоя 2018 година, то отбеляза и десетата годишнина на ансамбъл „Българи“-Кипър. Второто издание се състоя през 2019 година. Тазгодишното издание - трето поред е под егидата на вицепрезидента на Р България Илияна Йотова, Посолство на Р България в Р Кипър и с голямата подкрепа на Изпълнителна агенция на българите в чужбина, и отбелязва 15 години ТА „Българи“- Кипър на сцена.

Тридневната програма на събора започна на 4-ти октомври (петък) с посрещане на групите, вечеря и хоротека, на която всички участници имаха възможност да се запознаят и да обменят опит.

На 5-ти октомври се състоя официалната програма на събора, като  започна с дефиле с фолклорни носии по централната, крайбрежна улица на гр. Ларнака, което се водеше от музиканти и включваше хора. Н.Пр. г-н Недялчо Данчев, посланик на Р България в Р Кипър, прочете поздравителен адрес от вицепрезидент г-жа Илияна Йотова и поздрави организаторите на събитието. Заместник кмета на гр. Ларнака, Кипър г-н Ясенос Ясемис поздрави присъстващите като спомена прекрасните културни и икономически отношения между Р Кипър и България. Водещите прочетоха поздравителен адрес от Изпълнителна агенция за българите в чужбина и г-жа Райна Манджукова.

Програмата продължи с танци, музика и песни от всички фолклорни области на България и се изви „Най-дългото българско хоро в Кипър“, на крайбрежната улица в Ларнака, която беше затворена за този повод. Цялата програма на Трети традиционен български фолклорен събор продължи до полунощ.

На 6 октомври, организаторите бяха подготвили екскурзия за участниците до столицата на острова – Никозия и посетиха исторически и културни забележителности.

Целта на мероприятието е достигане до по-голяма аудитория от хора, с цел разпространение, популяризиране на българската култура, чрез сценично представяне на народни танци и музика, както и създаване на уъркшоп за детайлно запознаване с българското творчество.

„Традиционен български фолклорен събор ТА „Българи”- Кипър и приятели”, дава възможност за среща на любителски танцови клубове за съхраняване на нематериалното културно наследство и популяризиране и запазване на българския фолклор.

Участници на Трети традиционен български фолклорен събор са български фолклорни групи от Европа: ФА „Китка“- Виена, Хор „Китка“- Виена, ФТС „Самодиви“- Инсбрук, ТФ „Детелини“- Атина, ФА „Лазарка“-Мюнхен; Кипър: ТА „Българи“- Кипър, ФФ „Соватчии“ -Лимасол, ТА „Канатица“-Никозия, ТК „Белонога“-Паралимни;  България: ФТА „На Мегдана“-София, специални гости младия дует Бисера и Лидия, народния певец Светлин Миланов, Иван Йосифов - музикант, аранжор и изпълнител.

ТА „Българи” – Кипър е основан през 2008 г. в гр. Ларнака от Тодор Здравков. Мисията на ансамбъла е да обединява българите на острова с красотата на българските танци и обичаи. В 15 годишната си история ТА „Българи” са преминали над 150 участника през двете школи в Ларнака и Никозия. Танцували са на една сцена с великите български народни артисти, като Янка Рупкина, Илия Луков. Работят с хореографи, като: Никола Николов, Александрина и Георги Стоянови, Божидара Стоянова и Даниел Костов.

От 2019 г. ТА „Българи“-Кипър преминава към Културен клуб „Българче“- Ларнака, с председател Анелия Христова. През учебната 2021-2022 година основават детска група за народни танци от 6 до 12 години, а от 2023 година ТА „Българи“- Кипър, открива и група за хора, в която се включват деца и възрастни.

Снимки: Предоставени от Анелия Христова

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта