Новини
Трети март - датата, която символизира свободата и обединението на България
11.03.2024

В чест на този свещен ден, българската общност в Мадридска област организира събитие, на което раздадоха мартеници на минувачите по Гран Виа (Gran Via), една от най-оживените улици в Мадрид. Това беше наистина специален ден, изпълнен с радост, национална гордост и завещани традиции.

Представители на български асоциации, училища, танцови групи, български магазини, ресторанти и предприемачи в Мадридска област, се събраха, за да споделят този красив български обичай с хората в Мадрид. Въпреки големия брой посетители, минаващи през колоритната Гран Виа, всеки имаше възможността да стане свидетел и да се потопи в българската вековна традиция в Деня на националния празник. Туристи от различни страни бяха любопитни да научат за Баба Марта, възхищаваха се на ръчно изработените мартеници и сърдечно благодаряха за възможността да участват в това уникално честване на пролетта.

Прекрасната инициатива завърши с български хорá в „Gáleriá Mádrid “, по покана на испанското културно дружество „Ateneo Universál”, където поети, писатели, музиканти, певци и различни представители на мадридските културни среди се докоснаха до традициите, станаха част от тях и се радваха от сърце. Споделяйки тази скъпа традиция с останалия свят, популяризирайки я и празнувайки заедно със сънародниците така се предава знанието на бъдещите поколения, не само като дълг, но и като вълнуващо преживяване, което носи топлина в сърцата и кара хората да се чувстват по-истински и по-добри.

За тези, които не познават или не са били в областта, Гран Виа е известна със своите оживени барове, театри, кина, показващи най -новите продукции, и луксозни бутици от световноизвестни марки. Има и елегантни ресторанти, удобно разположени сред великолепни жилищни сгради, които са шедьоври в архитектурата. Тази оживена улица привлича безброй туристи всяка година и вече се е превърнала в източник на гордост за жителите на Мадрид и визитна картичка на града.

Събитието бе реализирано и подкрепено от: АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ КУБРАТ ХЕТАФЕ, АСОЦИАЦИЯ ТАНГРА, АСОЦИАЦИА ТРЕБОЛ ТОРЕХОН ДЕ АРДОС, АСОЦИАЦИЯ СВЕТЛИНА КОЯДО ВИЯЛБА, АСОЦИАЦИЯ НАДЕЖДА МАДРИД, АСОЦИАЦИЯ БАЛКАН МАДРИД И ФИЛИАЛИТЕ В МОСТОЛЕС, ФУЕНЛАБРАДА, ЛЕГАНЕС, КОЯДО ВИЯЛБА, АЛПЕДРЕТЕ, АЛКОБЕНДАС, БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА КЪМ АСОЦИАЦИИТЕ, ФТГ ПЪСТЪР ХОРОВОД, ФБФ БАЛКАН, ФТГ БЪЛГАРИЯ – МАДРИД, ФТС ДИВНА БЪЛГАРИЯ, ТФ ЛУДИ МЛАДИ ТОРЕХОН ДЕ АРДОС, РЕСТОРАНТ FENIX, РЕСТОРАНТ CASA SERAFIN, РЕСТОРАНТ EL CARNIVORO, БАР БИРАРИЯ CUORE, БАР БИРАРИЯ MARISQUERI A LA PESCANTINA, CENTRO DE ESTETICA AVANZADA BELLA EPOQUE, РЕСТОРАНТ TABERNA BU LGARA, БЪЛГАРСКИ МАГАЗИН ATOCHA И ДРУГИ.

Информация и снимки: Мадрид, Испания 3 март 2024г. К. Досева

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта