Новини
„Съвременно графично изкуство от Азия“ в галерия „Мисията“
11.03.2024

На 7 март 2024 г.  в Държавния културен институт към министъра на външните работи, галерия „Мисията“ бе открита изложбата „Съвременно графично изкуство от Азия“.

От името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, експертът Лили Спасова поздрави за организацията на изложбата „Съвременно графично изкуство от Азия“ и изрази радостта от факта, че между двете институции съществува добро взаимодействие през годините.

Изложбата представя творби от колекцията на Деветото международно триенале на графиката – София 2023. Тя е резултат от традиционното партньорство между Съюза на българските художници и Държавния културен институт и продължава идеята на една дългогодишна съвместна инициатива за обмен на графични колекции наречена - „Графиката – посланик”. 

Госпожа Снежана Йовева-Димитрова, директор на Държавния културен институт откри изложбата като сподели, че „графиката може да бъде онзи посланик, който прави връзките между нас и може да ни разказва колко красив и разнообразен е светът в който живеем“. Думи към присъстващите в галерията отправи и г-жа Албена Спасова, която отбеляза, че бидейки на тази изложба всеки може да се докосне до една особена прелест, чрез творбите на двамата носители на Голямата награда, от последните две издания на Триеналето китайският автор - Джан Хюи, отличен с гран при в предходното триенале и носителя на голямата награда на 9-тото Триенале - Тайчи Кодама от Япония. Негова самостоятелна изложба тепърва ще гостува в България след три години сподели пред аудиторията тя.

Колекцията се отличава с голямо разнообразие от теми, стилове и способи за печат, допълнително обогатяващи картината на графичното изкуство, което притежава особената привилегията да кореспондира тясно, както с вековната традицията, така и с най-новите технологични достижения. Силата на графичното изкуство е неоспорима и впечатляваща. На тържественото откриване на изложбата присъстваха гости от посолствата на Япония, Китай и Виетнам. Изложбата може да се разгледа от 7.03 до 29.03 в галерия „Мисията“ към Държавен културен институт към Министъра на външните работи.

Материал и снимки: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта