Новини
Съвместна инициатива на посолствата на България, Румъния, Молдова и Северна Македония в Стокхолм по повод 1 март
05.03.2024

По повод 1 март посолствата в Стокхолм на България, Румъния, Молдова и Северна Македония, осъществили съвместна номинация на мартеницата и вписването й през 2017 г. от ЮНЕСКО в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, организираха общо събитие за представяне на традицията за размяна на мартеници.

Събитието се проведе в сградата на румънския културен институт в Стокхолм. На него присъстваха над 100 души представители на шведски министерства, агенции и институции, депутати в шведския парламент, посланици, представители на културните институти на държавите-членки на ЕС в Стокхолм, общественици и шведски културни дейци.

В приветствените си слова посланиците на Румъния, България, Молдова и  Република Северна Македония представиха различни аспекти от историята, традициите на общия обичай за носене на мартеници като символ на здраве, късмет и на настъпващата пролет.

В обръщението си българският посланик се спря на българката традиция, свързана с размяната на мартеници, не само като символ на приятелство, а и като пожелание за здраве и радост. Тя подчерта, че първи март е момент на единение, в който вековните обичаи се преплитат със съвременния живот.

Събитието бе съпътствано с кратки видеоматериали за мартениците от четирите държави. Гостите имаха възможността да дегустират бели и червени вина от четирите страни, както и да опитат традиционна за тях кухня. Всички присъстващи получиха мартеница.

Снимки: Посолство Стокхолм

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта