Новини
Среща с българската общност в Белгия, представяне на филм и фотоизложба
21.03.2023

В Посолство на България в Белгия на 19 март се състоя прожекция на документалния филм „Място на силата“ представен от украинската българка Татяна Станева - сценарист и режисьор и Ян Лелюк - оператор-постановчик и режисьор на монтажа, пристигнали от разкъсваната от война Украйна в рамките на Международния фестивал на етнографски филми „ОКО“. Прожекцията разказва за паметта, болките и копнежите на една малка общност бесарабски българи от българското село Чушмелий в Украйна.  

Всички гости на събитието имаха възможността и удоволствието да разгледат и да се насладят и на фотоизложбата „Различната Украйна“ на сънародника ни художник-фотограф Александър Барон, в която са включени впечатляващи портрети на героите от филма.

Сценаристът на лентата г-жа Татяна Станева сподели мислите и емоциите си, които са я водили при създаването на този филм-летопис. Със силата на спомените за преживяното лично от нея, от нейните предци и съселяни, свидетели на драматични смени на политически режими и държави, тя иска да ни помогне да разберем как живеят нашите сънародници днес, какви са болките и копнежите им. Тя сподели, че това е първата прожекция на филма пред българска общност извън пределите на Украйна и България и изрази надежда, че филмът ще подбуди всеки един от зрителите да се замисли за своите корени и мястото, от което черпи сила за живот.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, която бе на събитието проведе отделна среща с представителите на българската общност в Брюксел, на която се обсъдиха приоритетите в дейността на агенцията и възможностите, които тя предоставя на сънародниците ни извън страната.

 Важен акцент бе поставен и върху работата и усилията на агенцията за засилване на контактите и съвместните дейности на български общности от различни страни, особено в рамките на мрежата на българските училища по света.

Разгледаха се и теми свързани с работата на действащите в Белгия български училища, културни асоциации и сдружения, както и други организации на българите. Всички участници споделиха своите успехи, проблеми и очаквания към агенцията, както и към други компетентни български институции, формиращи и осъществяващи държавната политика по отношения на българите в чужбина и техните общности.

Снимки: Посолство на България в Белгия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта