Новини
Среща на изпълнителния директор г-жа Райна Манджукова с г-жа Елица Йорданова от Амстердам
09.05.2024

На 7 май 2024 г. в Изпълнителна агенция за българите в чужбина се състоя среща на г-жа Елица Йорданова от Амстердам с изпълнителния директор на агенцията г-жа Райна Манджукова.

Г-жа Йорданова е създала в Амстердам сдружение „Българско образование и култура“. Основала е Българско училище „АБВ“ в нидерландската столица.

Сдружението разработва образователни и културни проекти. Първо българско училище „АБВ“ – Амстердам предлага обучение по български език и литература, история и география на България. Работи по програми на МОН.

Сдружението е регистрирано по всички изисквания на холандското законодателство. Има амбицията да бъде социален, културен и образователен център, подпомагащ запазването и предаването на българската етнокултура и духовна идентичност сред имигрантите в провинция Северна Холандия.

Организацията и училището са активни партньори на агенцията в ред инициативи и проекти, свързани с осъществяването на фестивали и конкурси в българските общности в чужбина, предлагащи дейности по съхраняването на българската идентичност и българската духовност.

Елица и сега повдигна въпроса за по-сериозни ангажименти на българската администрация към българите извън България, за пряко финансиране на проекти и дейности.

В агенцията тя ще открие мотивирания партньор да бъдат потърсени и разисквани варианти и механизми за финансиране на културни проекти на българите извън България.

Осъщественото от нея и организацията, която ръководи, впечатлява с насоките на развитие на сдружението и с подхода да намира форми и формули за нови и нови проекти.

Създала е своеобразен културен център в Амстердам, който разполага с богат библиотечен фонд. Получавала е от агенцията книги и филми.

В най-новия проект на сдружението е отправен поглед и към интеграцията на имигрантите в новата среда и общество,към извършване на консултации, счетоводни и ипотечни услуги.

В срещата участваха и експертите д-р Йоанна Драгнева и Димитър Карарусинов.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта