Новини
Сънародниците ни в Щутгарт с празненство по случай 3-ти март
05.03.2024

С празнично настроение много музика и танци на централния площад в Щутгарт, българите от немската провинция Баден-Вюртемберг се събраха, за да отпразнуват заедно Националния ни празник. Това събитие се реализира за пръв път в Щутгарт по инициатива на Български фолклорен клуб "БалканДенс". 

Празничния ден започна с тържествен молебен и водосвет в обновения български храм в Щутгарт, чието освещаване ще се осъществи следващата неделя от Негово Високопреосвещенство Западно - и Средноевропейски митрополит Антоний. По думите му от предишни негови посещения, българската общност в Щутгарт е една от най-сплотените в Европа. Доказателство за това е множеството от хора, които след литургията всички заедно се събраха и се включиха в голямото празнично хоро централния площад в града.

„Невероятна беше атмосферата на площада, който вчера се превърна в български мегдан! Той грееше с цветовете на трибагреника, с пъстрите български носии, с усмивките на сънародниците ни, които наброяваха около 800 души. Всички танцуваха заедно, ръка за ръка, сплотени от енергията на българското хоро - така, както от векове народът ни почита всеки празник - с музика, песни и танци.“, споделят своите впечатления организаторите на инициативата.

Снимки: "БалканДенс"  

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта