Новини
„Слънчеви лъчи от България“ - Изложба на Латвийско-българското културно дружество „Кирил и Методий“
13.05.2024

В периода от 31 май  до 4 юли 2024 г., Вентспилският дом на занаятите – филиал на Вентспиския музей, Skolas iela 3, Ventspils и Латвийско-българското културно дружество „Кирил и Методий“ канят  всички желаещи на тяхната съвместна изложба – „Слънчеви лъчи от България“.

Изложбата включва автентични български носии от XIX и XX век, автентични килими и друг битов текстил, както и съвременни изделия създадени в духа на българската везба и носия.

Какво можете да видите на изложбата?

Автентични български женски народни носии - Българското традиционно облекло (наричано „носия“) поразява с изключителното си разнообразие и голям брой местни вариации. В рамките на тази изложба ще бъдат представени малка част от българските женски носии.

Изследователите на българското традиционно народно облекло определят три основни вида женски носии в зависимост от горните дрехи: двупрестилченa, сукманенa и саяна. На изложбата ще можете да видите образци и на трите вида женски носии.

Килими и друг битов текстил - До 50-те години на XX век българката извън големите градове е изработвала сама чергите, килимите и всички други текстилни изделия, необходими за дома.

На изложбата могат да се видят някои от изделия от домашния текстил, традиционен за българския дом до средата на миналия век, като черги, килими, китеници кувертюри, възглавници, покривки и други.

Съвременни изделия създадени в духа на българската везба и носия - Българската везба продължава да бъде обичан елемент от бита на съвременните българи. В наше време навсякъде в България могат да се видят съвременни изделия с български шевици или изпълнени в духа на народната носия.

В изложбата са представени съвременни рокли, ризи, сценични костюми, покривки, кувертюри, плетива на една кука, и др., изпълнени в духа на народните ни носии и традиции.

Снимки: Българо-латвийското културно дружество „Кирил и Методий“ - гр. Рига

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта