Новини
С околосветско пътешествие децата в Париж посрещнаха новата учебна година
28.09.2023

Пета поредна година на този знаменит ден - празник на светлината и на стремежа към знание, Българско училище “Родна реч омайна” отваря вратите си за българчетата в Париж. Години на приятелство, българщина, сбъднатост. С много цветя, усмивки, светлина и настроение започна този първи учебен ден. Тържеството продължи с музикално-поетичен спектакъл, с песни и стихотворения децата поздравиха новите си приятели, които за първи път преминаха училищния праг.

Звънна и първото звънче за първокласниците, които по традиция минаха под венец от свежи цветя. Посрещнахме учениците с топла българска пита за добре дошли и за успешна учебна година. След като вдъхнахме аромата на вкусната пита, гарнирана с буквите на името на училището ни и аромата на здравеца, както повелява традицията, се отправихме към класните стаи, където започнаха изненадите.

Всички с нетърпение очакваха старите и новите приятели, любимата учителка, разговорите, разбирателството. На дъската ни посрещна интерактивна карта, върху която децата трябваше да посочат местата, където са били през лятната ваканция. Всеки бързаше да разкаже своите вълнуващи пътешествия. По-късно отидохме до Америка и Азия, но с умиление се върнахме към незабравимата България. Разходихме се из Стара планина и Рила, Горнотракийската низина и Житницата на България, за да стигнем до живописните брегове и златистите плажове на Черно море. За по-любознателните отговорихме на въпроса защо морето ни носи точно това име? Най-хубавото в този ден бе глъчката на децата, ароматът на омайните букети, доверието на родителите и новото начало.

Далеч от родината си оставаме българи - със свое училище, свои празници, своя идентичност. Всички ние – деца, родители и учители градим училището ни с обичта към България и нашите корени.

Текст и снимки: Пламена Ерон, училищен ръководител в БУ „Родна реч омайна“, Париж

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта