Новини
Резултати и награждаване от Националния конкурс „Български светци, царе, герои“
15.11.2023

В Музея „Земята и хората“ се състоя изложбата на рисунки на млади хора от България и българските общности в чужбина. На събитието се проведе и награждаване на победителите в националните конкурси за илюстрации и превод.  

Изпълнителната агенция за българите в чужбина за поредна година имаше удоволствието да покани и привлече за участие ученици от българските общности в чужбина, които се включиха в конкурса за превод „Български светци, царе, герои“ ( Митове и легенди) , който фондация „Детето и фолклора“ провежда и с които си партнира ефективно от години.

Най-добрите преводи ще се публикуват в електронно издание, илюстрирано от юноши и младежи, на български и английски език. Щастливи сме от факта, че в конкурсната надпревара взеха участие млади хора от САЩ, Франция, Молдова, Гърция, Италия  и още много други държави. Отличените с награди деца и училища от българските общности в чужбина са следните:

  • За рисунка - „Нестинари“ – Ан-Мишел Ерон, 14 г., Българско училище „Родна реч, омайна“, Париж;
  • За отлично представяне в конкурса за превод - Алегра Фуджи, 15 год. - БУЦ „Знание“, гр. Чикаго, САЩ;
  • Наградени за превод във втора възрастова група - (15 – 18 години) - БНУ „АБВ“, гр. Атина, Гърция.

В деня на тържественото откриване на изложбата бе връчен Поздравителен адрес до д-р Лилия Старева, председател на Фондация „Детето и фолклора“ от името на г-жа Райна Манджукова, изпълнителен директор на ИАБЧ. Адресът бе връчен от г-жа Лили Спасова, главен експерт в дирекция „Български общности и информационни дейности“ в агенцията.

За повече информация проследете ТУК: https://www.lista-bg.com/%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%B8_%D1%84%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B0

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта