Новини
Регистриране на първа организация на българската общност в Япония – читалище „Кокиче“
12.04.2024

Българската общност в региона Кансай /Осака, Кобе, Киото, Нара, Уакаяма и др./ е втората по големина и концентрация след тази в Токио. От 2017 г. представители на общността започват да провеждат редовни срещи веднъж месечно. Постепенно се стига до идеята за провеждане на занимания по български език, като основна заслуга за това имат г-жа Боряна Фукумото и г-жа Нина Камбурова. През май 2023 г. стартират и първите занятия веднъж седмично.

В резултат на високата посещаемост, през март 2024 г. се стигна до официална регистрация на първото българско образователно дружество в Япония - читалище „Кокиче“.

Дружеството включва семейства и студенти от 4 различни области в Кансай - Осака, Киото, Хього и Нара и наброява около 50 човека.

Децата, които посещават читалището, са около 15 и са на възраст от 2 до 12 години. Заниманията включват: четене и писане на български език, разучаване на български песни  и стихотворения, подготовка и изнасяне на пиеси на български език, уроци по народни танци и дискусии по различни теми, вкл. по история на България.

Посолството поддържа активни контакти с българската общност в Кансай и приветства регистрирането на читалище „Кокиче“.

Снимки и информация: Посолство Токио

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта