Новини
Работни срещи с българската общност в Молдова
12.06.2024

По покана на българската общност в Молдова и федерацията по борба експертът Ашот Казарян заедно с българския борец олимпийски и световен шампион Армен Назарян –посетиха гр. Кишинев.

В рамките на работното посещение те видяха спортната база за подготовка на децата за турнири и олимпиади и проведоха срещи с ръководството, ветераните и олимпийските надежди на Молдова, много от които са български и гагаузки деца от южна Молдова. В рамките на срещата се проведе и малък мастърклас по борба.

Проведе се и среща с представители и от арменската общност, като позитивната развръзка бе обсъдената възможност между представителите на арменската и българската общност за взаимно сътрудничество при решаване на задачи, в бъдещи инициативи, проекти и събития.

Полезна бе и срещата с кмета на гр. Кишинев – г-н Йон Чебан, който дойде да приветсва и честити големия български празник – „Деня на славянската писменост“. Визитата продължи със срещи с молдовските борци от български произход; председателя на арменската общност  и среща с Консула на Р България в Тараклия - г-н Любомир Димов.

Беше организирано  и посещение на паметника на Св. св. Кирил и Методий където се положиха цветя, и където г-н Казарян прочете и връчи поздравителен адрес от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова.

Пред спортната зала на град Тараклия официалните гости бяха посрещнати с хляб и сол, сред които и г-н Армен Назарян, който с присътсвието си на отркиването на турнира „Олимпий Панов“ успя да привлече особено внимание към събитието.

По време на откриването на събитието организаторите изказаха благодарност към ИАБЧ и към г-жа Райна Манджукова за изпълненото обещание, г-н Назарян да посети турнира, а от страна на агенцията в лицето на г-н Казарян, бе подчертано, че Агенцията винаги ще подкрепя общността ни във всичките добри начинания.

Снимки: ИАБЧ

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта