Новини
Приключи деветото биенале “Артемидия“ в Рим
24.10.2023

За поредна година през месец октомври 2023 г., в Българското посолство в Рим се състоя деветото биенале “Артемидия“. Престижният форум е посветен на диалога между различните култури и народи и техните талантливи представители. Тази културна инициатива е прекрасен начин да се популяризира българското изкуство и извън границите на България.

Тазгодишното биенале е Посветено на Св. Св. Кирил и Методий, покровители на Европа и на българската култура, за 150 години от смъртта на Васил Левски, 145 години от Освобождението на България от османско иго, 175 години от рождението на Христо Ботев, 160 години от рождението на Габриеле Д'Анунцио, посветено на Майката, на Жената и на годишнината от артистичния дебют на Президента на Биенале „Артемидия“ Анна Мария Петрова-Гюзелева.

В деветото издание се изявиха десет артистки от различни изкуства. Някои от тях са от номинираните за Международната награда за оперно и изобразително изкуство Никола Гюзелев като италианското сопрано Франческа Патане' в съпровод на пиано на M° Серджо Олива, вече носител на Международната награда Никола Гюзелев. В програмата участваха известната българска джаз певица Камелия Тодорова, италианското сопрано Таня Ди Джорджо - Mузикален директор на Меноти Арт Фест Сполето, актрисите Изабел Русинова и Анна Мария Петрова Гюзелева, скулпторите и художниците Далиска, Паола Биадети - Директор на Меноти Митинг Арт Сполето, Олга Босева, Фламиния Вердони, Стефания Спасова и арх. Пиерджорджо Майорини.

Събитието се осъществява под патронажа на Посланика на България в Италия Н. П. Тодор Стоянов, със съдействието на Българското посолство в Рим, Българския културен институт в Рим, Фондация Никола Гюзелев и с подкрепата на Национален Фонд Култура към Министерство на културата на България, на Изпълнителната агенция за българите в чужбина към МВнР, в тясно сътрудничество с Меноти Festival Art Сполето, RUFA - Римската академия за изящни изкуства, FUIS - Италианската обединена федерация на писателите, AMUR - Римска музикална асоциация, BASA - Българска академия на науките и изкуствата, Ермитаж Даннунциано в Пескара, Издателствата Il Sextante и FNG ArtinLife.онтация между двете изкуства - българско и италианско, а това е един безкраен извор на теми.

Културният форум премина на изключително високо ниво с огромна публика и събра овациите на всички присъстващи.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта