Новини
Прием в посолството на България в Стокхолм, посветен на Трети март и 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Република България и Кралство Швеция
15.03.2024

На 12 март 2024 г. в българското посолство в Стокхолм се състоя прием, посветен на Националния празник - Трети март, и на 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Република България и Кралство Швеция.

Присъстваха посланиците на държавите–членки на ЕС и НАТО, на страните от Западните Балкани, както и на Украйна, Молдова и редица други държави – приятели и партньори на България. Участваха още председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси, представители на ръководството на Министерството на вътрешните работи на Швеция, местни медии, представители на неправителствения сектор, на българо-шведското дружество, шведски общественици и приятели на България и други официални лица.  

В своето слово посланик Етрополски приветства Швеция като 32-я член на НАТО, като отбеляза, че през настоящата година се навършват 75 години от влизането в сила на договора за създаването на Северноатлантическия пакт и 20 години от присъединяването на България към него.

През тази година ще се отбележи и историческата 110-годишнина от установяване на дипломатически отношения между вете държави. България и Швеция осъществяват успешно взаимноизгодно сътрудничество в много области – търговия, инвестиции, иновации, наука, високи технологии, в сферата на енергетиката и отбраната. Задълбочаващите се връзки между двата народа, образователният, културният и търговският обмен дават основание за оптимизъм за бъдещето на двустранното сътрудничество. Хиляди българи са избрали Швеция за свой дом и допринасят за нейното културно многообразие – много важен и здрав мост между двете страни.

Посланикът на Кралство Швеция в София Катарина Рангнит поздрави България за празника и сърдечно благодари за стремежа за развитие и задълбочаване на двустранните отношения и отличното партньорство.

По повод 110-годишнината посолството, със съдействието на ДА „Архиви“, се представи актуализирана изложба с ретроспективни илюстрации, снимков материал и копия на архивни единици от дългогодишното развитие на двустранното сътрудничество. Шведският вокален ансамбъл „Перуника-Стокхолм“ представи изпълнение на две песни от традиционния български фолклор – „Ерген Деда“ по музика на Петър Льондев и „Сватба“ по музика на Христо Тодоров.

Богатството от ритми, звук и хармония на девет певици привлече вниманието на присъстващите и бе прието с изключителен интерес. Специалитети от българската кухня и български вина бяха поднесени от сервитьори в национални носии.

Снимки: Посолство – Стокхолм

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта