Новини
Представяне на книгата „От Кипровец до Винга“ във Винга
29.09.2023

Изпълнителна агенция за българите в чужбина има удоволствието да сподели с вас авторски текст на г-н Александър Лавров и видео материал от представянето на книгата „От Кипровец до Винга“. Събитието се състоя във Винга през месец юли. Целият екип на Агенцията поздравява автора на книгата г-н Лавров за успешно реализираното събитие.

Видеото може да гледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=OoVa_apGsV8

Представянето във Винга на 29 юли 2023 г.

Според плана на Дружеството на банатските българи в България представих пред вингани книгата си „От Кипровец до Винга“.

Благодарен съм на ръководството на винганския филиал на Съюза на банатските българи в Румъния (Uniunea Bulgară din Banat România), което ме покани и най-гостоприемно уреди престоя ми във Винга. Благодарен съм и на ръководството на нашето Дружество на банатските българи в България и на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, които изпратиха във Винга необходимите 120 книги, а Дружеството ни пое разходите за далечното пътуване. Всички заедно се потрудихме добре и преодоляхме стотиците километри отдалеченост и проблемите по организацията.

На празника на Винга се чества Указа от 1 август 1744 г. на кралица Мария Терезия за наистина много „великите“, какго ги наричат вингани, привилегии на Винга, преименувана с този указ на град Терезиополис. По утвърдена многогдишна традиция денят се отбелязва с тържествена черковна служба, големи концерти и всенародни вингански веселби, и исторически научен симпозиум или друго подобно събитие.

Поканата от братята вингани ми оказа голямата чест да бъда в центъра на тазгодишната интелектуална част на празника. Приятно ми беше да присъствам по този начин във Винга, която преди двайсетина години беше в съзнанието ми само като красив, далечен и недостижим мираж, легендарен спомен от разказите на сладкодумната ми баба Анка през дългите вечери на моето далечно асеновско детство.

Добре е да се знае, че двама българи патриоти-вингани имат особена заслуга за набавянето на важни данни за книгата, в това число и за най-интригуващата, според някои оценки, глава, посветена на загадъчната статуя на Божията Майка в трансилванския град Дева. Имената им са записани в същата глава.

При това ми поредно гостуване във Винга за първи път прекрачих прага на нейната Българска къща. Преди да го направя, за момент се спрях почтително пред огромния, пълноцветен български герб, майсторски изрисуван на фасадата на красивата, представителна сграда.

Представянето на книгата беше на 29 юли и започна малко след 11:00 ч., когато пристигнаха официалните гости: депутатът от румънския парламент и консул на България Георги Наков, кметът на Винга Негрей Йоан, председателят на филиала Винга на Съюза на банатските българи в Румъния Адриан Косилков, председателят на филиала Тиимишоара Анка Панчич, председателят на филиала Стар Бешенов Николай Шербан, председателят на филиала Брещя Петронела Шехаби, зам. председателят на филиала Арад Петру Себин.

Големият салон на втория етаж на Българската къща се изпълни с надошлите от самата Винга и от други места хора, общо 83-ма, удобно настанени до подготвените маси.

Зазвуча и близо два часа се носеше в салона родната българска реч! Двама заслужили ветерани на българската общност ръководеха представянето. Франциск Драгинов откри мероприятието и даде думата на медиатора Иван Ранков, който обстойно припомни важни моменти от тривековната българска история на Винга. В последвалото авторско представяне присъстващите бяха запознати със съдържанието и историята на създаването на книгата. Депутатът Георги Наков оцени изданието като необходимо и добре направено, изказа намерението Съюзът да съдейства за представянето на този тираж и пред друга публика в Румъния и България и заяви възможността книгата да бъде издадена и на румънски език. Кметът Негрей Йоан поднесе своя поздрав на официалния за страната румънски език.

Повече от час продължи даването на авторски автографи и посвещения върху раздадените на присъстващите 93 бр. книги. През това време домакините дадоха коктейл за чакащите.

Броят на присъстващите на представянето във Винга сериозно превиши сбора им от двете предишни представяния – в София и във Враца. Общността на българите в Банат недвусмислено показа, че имат нужда и значителен интерес към такъв вид мероприятия, и умеят отлично да ги организират.

За българската редакция на телевизия Тимишоара беше заснето на видеозапис цялото представяне, а по-късно беше заснето и авторско интервю водено от Адриан Косилков.

Самото представяне на книгата и останалите разходи по престоя на банатска земя бяха финасирани от бюджета на Съюза на банатските българи в Румъния.   

Текст: 17.08.2023 - Александър Антонов Лавров

Снимки:ИАБЧ

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта