Новини
Представяне на историята на София от историка и колекционер д-р Любомир Юруков
07.03.2024

По повод Националния празник на Република България – 3 март, генералното консулство във Валенсия организира в културния център Bancaja представяне на историята на София от историка и колекционер д-р Любомир Юруков.

На събитието присъстваха доайенът на консулския корпус в област Валенсия и консул на Чили Леополдо Лопес Манйес, консулите на САЩ, Румъния, Полша, Хърватия, Монако, Бразилия и Гватемала, представители на испански институции, председателите на българските асоциации в областта, преподаватели, ученици и български граждани. Присъстващите бяха поздравени от генералния консул Надя Кръстева, която подчерта значението на този ден, на който преди 146 години България получава своята независимост като държава и заема полагащото й се място на картата на Европа и света.

Завладяващата презентация за историята на София и нейните емблематичните сгради бе изнесена от д-р Любомир Юруков – български учен, изследовател, писател и колекционер, историк и издател на списание „Минало“. Той представи пред многобройната публика тематичната селекция от своята богата колекция от над 100 000 оригинални изображения – картинки, половината от които свидетелства от периода 1878 година до края на Втората световна война. Присъстващите имаха възможност да видят изключително интересни и редки фотографии, презентирани увлекателно и с професионализъм от д-р Юруков.

След презентацията бе направена томбола с награди – книгата на лектора „Непознатата София“ и актуални броеве на списание „Минало“, посветени на историята на България.

В края на вечерта гостите имаха възможност да обменят впечатления от интересната презентация за историята на нашата столица, опитвайки български вина и традиционни кулинарни изделия.

Събитието премина при голям интерес от страна на посетителите.

Снимки: ГК Валенсия

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта