Представител на ИАБЧ част от журито във фестивала „Арлекин“ 2024
09.07.2024

Тазгодишното 14-то издание на Фестивала „Арлекин“ за поредна година премина с множество усмивки и добро настроение с подкрепата на община Варна и Изпълнителна агенция за българите в чужбина. Създаденият от акад. Хачо Бояджиев фестивал „Арлекин“ има конкурсен характер и се провежда под мотото „Светът в моите очи“.

В рамките на фестивала и през тази година участниците се обогатиха чрез лекции, семинари, творчески работилници и практически занимания за познанията си в областта на медийното изкуство.

В конкурсната програма и през 2024 състезателните категории са: кино и телевизия; анимация; мултимедия; фотография; медиен продукт, създаден в рамките на фестивала, задачата за който е да се заснеме клип при посещението на природния феномен Побитите камъни.

Продължение на фестивала „ Арлекин“ е конкурсът за изпълнение на филмова музика „Киното-моя любов, моя песен“, чието откриване се проведе на 5 юли в природния резерват Побитите камъни. За предварителната селекция на претендентите в музикалната надпревара се погрижи доцент – Дарияна Куманова.

Специален гост на събитието бе и заместник-министърът на образованието и науката - инж.Таня Михайлова. За събитието от Италия пристигна и вокалният педагог на фестивала в Сан Ремо Иван Лазара. Председател на журито бе акад. Пламен Карталов, а другите членове са д-р Йоанна Драгнева – представител на Изпълнителна агенция за българите в чужбина и професионален музикант, които подкрепиха филмовата част и телевизионният водещ, певец и журналист Драгомир Драганов.

В закриващия концерт освен музикални изпълнения от филмови класики публиката се наслади на фрагменти от мюзикъла по детската приказка „Уана“ от автора Лили Спасова. Автор на песента „Морето“ към спектакъла е по текст и музика на варненския артист Свилен Стоянов, а изпълнението на децата от Детска градина “Морски свят“ с музикален ръководител Милена Йовчева.

След концертната програма фестивалът продължи със защитата на създадените от децата и младежите - репортажи, документални, игрални и анимационни  филми.

Снимки: ИАБЧ и участници

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта