Новини
Празник в Барселона
05.06.2024

Пъстра феерия от детски усмивки, много настроение и вдъхновени изпълнения оцветиха най-българския празник – 24 май, в БНУ „Св. св. Кирил и Методий” в Барселона. С тържествения концерт беше отбелязана и 15-годишнината от създаването на първото българско училище в Каталуния.

Празничният спектакъл за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност събра в богато украсената актова зала на Escola Pía Sant Antoni ученици от всички класове на образователния център в Барселона и филиала му в град Мойет дел Вайес, техни родители, приятели и представители на българската общност в каталунската столица.

Специални гости на събитието бяха генералният консул на България в Барселона Цветелин Цолов и училищният ръководител на БНУ „Възраждане“ в град Йорет де мар Нели Тълпигова, заедно с фолклорна формация „От извора“.

Под звуците на всеучилищния химн „Върви, народе възродени“ деца и учители влязоха в залата с буквите на славянската азбука и български знаменца в ръце, водени от портрета на Солунските братя.

Приветствие към всички присъстващи отправи училищният ръководител Стоянка Колева.Тя раздаде грамоти на ученици за участието им в различни конкурси и училищни инициативи, след което прочете поздравителен адрес до БНУ „Св. св. Кирил и Методий” от директора на Изпълнителната агенция за българите в чужбина /ИАБЧ/ Райна Манджукова.

С празнични приветствия към присъстващите се обърнаха генералният консул Цветелин Цолов и училищният ръководител в Йорет де мар Нели Тълпигова.

Първи на сцената излязоха ученици от 5-7 клас в Барселона и Мойет, които изпълниха поетична мозайка „15 стиха за България“ под акомпанимента на цигулка на музикалния ни педагог Ася Насрула. След тях в залата прозвучаха „Пайдушки български танц“ от Л. Лисичкова и „Ноктюрно“ от Шопен, изпълнени на пиано от талантливата Алисия Наварро.

Първокласниците очароваха публиката с пиесата „Защо угасна слънцето“ и песента „Буквички, родни, познати“. Учениците от 5 и 6 клас в Барселона рецитираха стихове за България. Красотата на родината в багрите на народните носии и фолклорни танци демонстрираха децата от 3-4 клас с изпълнения на „Весело хорце“ и Ръченица“.  Малчуганите от подготвителната група показаха, че също могат да танцуват.

„За чудото на езика“ напомниха гимназистите от 8-12 клас. Те прочетоха откъси от едноименното есе на известния български писател Георги Господинов. В мултимедийна презентация под звуците на „За многая лета“ бяха представени техните отговори, включително и на съучениците им от 7 клас, на въпроса „Какво е за мен българското училище в Барселона и Мойет?“

За неразривната връзка на езика и изкуството напомни Михаела Шиндарска от 3 клас. Талантливата ни танцьорка се превъплъти в ролята на Лиза от балета „Зле опазеното момиче“.

Учениците от 3-4 клас рецитираха затрогващи стихове за учителите, поздравени с песен за България и от децата от подготвителната група. За празничното настроение допринесоха също артистичните изпълнения на най-малките ученици от Мойет и на децата от 1-4 клас в Барселона.

За първи път в залата прозвуча новият училищен химн балада за славянските първоучители Кирил и Методий на поета Николай Милчев и композитора Димитър Костанцалиев.

Присъстващите бяха поздравени с танц и от ученици от руското училище, с които споделяме съседни стаи в Escola Pía Sant Antoni.

Грандиозният спектакъл завърши с танците на фолклорните формации „Гергьовден“ и „От извора“.

От името на асоциация „Св. Георги“ за приятелство и сътрудничество Каталуния – България на всички учители бяха връчени поздравителни адреси за тяхната работа в училището. Те получиха и икони на светите братя Кирил и Методий.

Снимки: Българско училище „Св.св.Кирил и Методий“ – Барселона

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта