Новини
Оборудваха Библиотека "Христо Ботев" в Кишинев с компютърна техника
18.03.2024

Сдружението за развитие на българската общност, Кишинев се включи и допринесе за опазването на културните и езикови ценности на бесарабските българи. Членовете на Сдружението направиха ново посещение в библиотеката „Христо Ботев” в Кишинев,  направиха компютърно дарение за културната институция в общината. Библиотеката е създадена през 1992 г. по проект, иницииран от общинската библиотека "Богдан Петричейку Хашдеу" в сътрудничество със Столичното кметство.

„Библиотека „Христо Ботев“ е много благодарна на Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова за този необходим подарък“ , каза Ангела Олареску, директор на културната институция в Кишинев, която добави, че този компютри ще да бъдат използвани за предоставяне на качествени услуги на общността, която се нуждае от тях.

Директорът на Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова - Георгий Барбаров уточни, че е доволен от факта, че ръководеното от него сдружение е успяло да подари нещо, което ще бъде полезно за институцията. В същото време той отбеляза и факта, че както общностите на българите, така и жителите на тази страна, имат добра възможност да се запознаят с българската литература.

Библиотека за българска култура и литература „Христо Ботев” е единствената по рода си институция в столицата, която предоставя на читателите, както български, така и литература от други етноси, литература от български и местни писатели. Същевременно на това място се организират безплатни уроци по български език, научни конференции и други културни събития, посветени на хора от различни възрасти.

„Ценен е фондът на библиотека "Христо Ботев", който наброява 32 хил. книги, от които 5500 на български език. Искам да отбележа, че тези карти са ценни, защото са редки. Освен уроците по български език активно развива дейност и ансамбъл „Въгленче”, където се популяризира българският език, фолклор и традиции. Благодарение на часовете по български език учениците могат да посетят България в рамките на две седмици и да посетят паметни места“, сподели директорът на библиотеката - Ангела Олареско. 

От своя страна г-н Георгий Барбаров, директор на АРБОМ, каза:

„В тази библиотека има повече литература на български език и това ще даде възможност на нас, българската общност, да сме наясно с всички тенденции в литературата, които се лансират в България. Така ще можем да учим български език, литература, да съхраним нашите български традиции и култура.“.

Снимки: https://razvitiebg.md/

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта