Новини
Научна конференция, част от празненствата по повод 10 години БНУ „Св. Иван Рилски“ в Кеймбридж
15.05.2024

В рамките на честването по случай 10 годишния юбилей на Българско неделно училище „Св. Иван Рилски“ в Кеймбридж, Великобритания се проведе и научна конференция, реализирана и инициирана по идея на учебното заведение. Съорганизатори на събитието са: Министерство на образованието и науката; Изпълнителна агенция за българите в чужбина; Асоциация на българските училища в чужбина; Издателство „КЛЕТ“; Софийски университет "Св. Климент Охридски"; БУ „Иван Станчов“- Посолството на Р. България и БУ „Слово“- Оксфорд.

Темата на конференцията беше - „Неделните училища - пример за ползотворно сътрудничество между държава, НПО и чужди образователни системи, които залагат на двуезично обучение“. Сред лекторите имаше представители на Университета в Кеймбридж, Софийския университет, както и преподаватели от българските неделни училища.

Официалните гости, които присъстваха на научната конференция бяха - посланикът на България в Лондон Н. Пр. Тихомир Стойчев, ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ проф. Наталия Витанова, Ваня Балчева, директор на дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН и д-р Йоанна Драгнева от Изпълнителната агенция за българите в чужбина – референт за Великобритания в агенцията.

По време на събитието се обсъдиха добрите практики и новите подходи за обучение на деца билингви, както и ролята на неделните училища при отглеждането им.

Снимки: Нина Борисова – БНУ „Св. Иван Рилски“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта