Новини
Националната награда за живопис „Захарий Зограф“ за 2022 година бе връчена в Самоков
09.10.2023

Община Самоков съвместно със Съюза на българските художници връчва една от най-престижните награди за живопис на името на българския възрожденец Захарий Зограф. Наградата е основана  през 1972 година, като първият ѝ лауреат е академик Светлин Русев. След многогодишно прекъсване отново е приет статут за връчване на Национална награда „Захарий Зограф”, като всяка година тя се връчва на специална церемония.

Наградата „Захарий Зограф“ се присъжда на художници за особени постижения в областта на българското изобразително изкуство.

Носител на наградата за 2022 година е художникът Енчо Пиронков. Талантът му е забелязан през 1961 г., като успехът му го води към редица изложби в Пловдив, София, Берлин, Болоня, Будапеща, Варшава, Дрезден, Кьолн, Лайпциг и други. Отстоявайки възгледите си за ново и модерно изкуство той черпи енергия и вдъхновение от българските традиции и култура. Така изкуството му и той самият могат да бъдат определени като символи на модерното творчество в България.

През 2012 година община Самоков приема статут и за Национален конкурс за детска рисунка към Националната награда „Захарий Зограф“, като в рамките на събитието се прави и изложба на рисунки на талантливи българчета. В предходно издание на конкурса голяма част от детската изложба бяха творения на деца от българската диаспора по света.

От няколко години Изпълнителна агенция за българите в чужбина си партнира с община Самоков като подкрепя логистично конкурса и привлича участници и от българските общности в чужбина.

За тази година ИАБЧ обяви награда в рамките на това значимо културно събитие за талантливо българско дете, което има афинитет към изобразителното изкуство. Грамотата и наградата от община Самоков и Изпълнителната агенция за българите в чужбина се присъжда на Дейв-Стивън Ерон, от БУ „Родна реч омайна“, Париж, Франция.

Снимки: ИАБЧ

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта