Новини
Награждаване на представители на българската общност в Япония
14.03.2024

На 10 март в резиденцията на българския посланик в Токио се проведе прием за българската общност за отбелязване на националния празник.

В рамките на събитието посланик Мариета Арабаджиева удостои с почетни грамоти на Посолството на Република България в Токио видните представители на българската общност в Япония г-жа Ирен Ямами, г-н Богдан Въгларов и г-н Йордан Марков за значителен принос за популяризирането на българската култура в Япония и за предаването и съхранението на българските традиции. В приветственото си слово посланик Арабаджиева отдаде почит на героите, борили се за свободата на България и благодари за усилията на българската общност в Япония за опазването на българския дух на хиляди километри от родината. Подчерта, че посолството ще продължава да подкрепя дейността на сънародниците ни в Япония – както чрез съвместни инициативи по примера на реализирания през 2023 г. проект „Да запазим и предадем българските народни традиции, обичаи, музика и танц за следващите поколения българи в Япония“, така и чрез редовни събития като ежемесечните събирания в посолството за изучаване на български народни танци „На хорце“.

Специален гост на събитието бе генералният директор на Българската телеграфна агенция г-н Кирил Вълчев, който насърчи сънародниците ни да представят повече своята родолюбива дейност в чужбина с помощта на БТА, в която има създадена специална рубрика за българите в чужбина – „BG свят“.

На приема присъстваха над 100 представители на българската общност в Япония и техните семейства.

Снимки: Посолство в Токио

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта