Новини
Награди за личност на годината и ученик на годината от БУ „Иван Шишманов“ във Виена получиха Сълзица Громан и Лора Бочева
13.05.2024

В деня на светите братя Кирил и Методий – 11 май българското училище „Проф. Иван Шишманов“ във Виена раздаде новоучредените награди за личност на годината и ученик на годината. На официално тържество бе представен и филмът на режисьора Георги Тошев за художника Стоимен Стоилов. Лентата е създадена в рамките на Националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“, по която работи неделното училище в австрийската столица, което е и продуцент на продукцията.

Специални гости на събитието бяха посланичката на Република България в Република Австрия Н Пр. Десислава Найденова-Господинова, директорката на БКИ „Дом Витгенщайн“ Румяна Конева, държавният експерт от МОН Владима Попова-Накова, преподаватели от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, представители на община Виена, българи, живеещи в Австрия. Поздравителен адрес по повод празника изпрати изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за българите в чужбина г-жа Райна Манджукова.

Наградата за „Ученик на годината“ бе връчена от председателя на сдружението Калоян Рачев на Лора Бочева, ученичка в седми клас, за нейните многобройни успехи и награди в литературни и музикални конкурси. Статуетката за „Личност на годината“ отиде при директорката на училището Сълзица Громан - отличена за неуморната ѝ работа и дългогодишните усилия за развитие на училището. „Това е награда за целия ни колектив. Ние сме едно семейство и всеки ден творим чудеса“, каза Сълзица Громан, поемайки отличието.

В рамките на събитието филмът за големия художник Стоимен Стоилов бе представен от режисьора Георги Тошев. „Стоимен Стоилов е носител на Хердерова награда за принос към Австрия, той е едно от най-разпознаваемите български имена зад граница. Филмът ни е поклон пред неговия талант“, каза Георги Тошев. Лентата е заснета в България и Австрия и разказва за живота и творчеството на художника между родната Варна и Виена, дала му поле за развитие на таланта.

Снимки: Melange Bulgaren

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта