Новини
Кръгла маса на тема „Обществено информиране на български език“ в Цариброд
12.10.2023

В Цариброд се проведе кръгла маса на тема „Обществено информиране на български език“.Срещата се организира съвместно от Интернет Портал Фар и Мисията на ОССЕ в Сърбия, в сътрудничество с Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и с подкрепата на Посолството на Република България в Белград.

На срещата се обсъдиха темите за информирането на малцинствени езици, които са изключително важни за медийната среда в Сърбия, особено в районите, където в по-голяма степен живеят граждани, принадлежащи на малцинствени общности.

Целта на срещата бе да се направи преглед на текущото състояние на информирането на български език, като чрез конструктивен разговор да се намерят предложения, които да допринесат за качеството на това информиране в бъдеще.

На откриването на кръглата маса участваха: Петко Дойков - посланик на Република България в Сърбия, които определи въпроса за информиране на майчин език като особено важен за медийната среда в Сърбия и посланик Ян Брату - ръководител на мисията на ОССЕ в Сърбия, които заяви, че: „Свободата на словото е една от основополагащите ценности за Организацията“. В темите участва и Славиша Миланов - председател на сдружение „Емблема“.

В кръглата маса участва и генералният консул на Република България в Ниш -Димитър Цанев; Председателят на Националния съвет на БНМ г-н Стефан Стойков; Председателят на Общинския съвет на Цариброд – Зоран Джуров; представител на Министерство на информирането и комуникациите на Сърбия; представители на медиите и гости.

Снимки: ФАР

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта