Новини
Конкурс за четене на български език за ученици от 3-ти и 4-ти клас e проведен онлайн в Рим
13.05.2024

На 27 април 2024 г. на Лазаровден със съпровод на лазарски песни и благопожелания за здраве и късмет  БУ „АзБуки“, Рим и Колеферо към Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови“, Италия проведе четвъртото онлайн издание на конкурса за четене на български език за 3 и 4 клас. Конкурсът протече по обявения регламент. След проверка на участниците представихме уважаемото жури, прочетохме поздравително писмо от Н Пр. Г-н Тодор Стоянов и поздравителен адрес от Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция на българите в чужбина г-жа Райна Манджукова, изказахме благодарност към подкрепящото ни издание „Просвета“ и всички организации, ръководители и поддръжници на конкурса. След това с Колелото на късмета всеки участник получи своя число-късмет с изтеглен текст за прочит. Текстовете за четене бяха предоставени на екрана.

В конкурса участваха 22 деца от 3 клас и 21 от 4 клас. Учениците от Пескара, Нетуно, Рим - Италия, Скопие - Р Северна Македония, Виена – Австрия, Истанбул - Турция, Букурещ - Румъния, Бургос, Гуадалахара, Барселона, Алкала де Енарес, Викалваро - Испания, Париж - Франция, Мароко, Арадилу и Ларнака – Кипър се представиха с подготвени текстове в първи тур отлично. Във втория тур всички участници прочетоха непознат текст – лирика, след което уважаемото жури отсъди най-добрите да се състезават в трети тур със скоропоговорки.

Включените в журито за частници от 4-ти клас преподаватели СУ „Св, Климент Охридски“ в катедра НУП - доц. д-р Анна Георгиева и Стойна Белухова и за 3-ти клас  с председател г-жа Красимира Делийска, студента в Римския университет по езици „Тор Вергата“ Савин  Бадев, студентка от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ специалност ПНУП с преподавател доц. д-р Катя Симеонова - Вероника Минчева отсъдиха следните награди: по един цар и царица за 3 и 4 клас, един принц и принцеса за 3 и 4 клас, един дук и две дукеси в 3 клас и един дук и дукеса в 4 клас.

Цар и Царица на буквите

За 3 клас

Ивайло Стоянов Иванов - ЦАР на буквите

БНУ „Св.св. Кирил и Методий“-Истанбул, Турция

Панайота Георгиу-ЦАРИЦА на буквите

БУ „Родна стряха“ - Ларнака, Кипър

 

4 клас

Давид Занов - ЦАР на буквите

БНУ „Йордан Йовков“ - Букурещ, Румъния

Сияна Георгиева Георгиева - ЦАРИЦА на буквите

БНУ „Йордан Йовков“, Букурещ, Румъния

 

Принц и принцеса на буквите

За 3 клас

Кристиан Валентинов Димов – ПРИНЦ на буквите

 БУ „Родна стряха“, Ларнака, Кипър

Дария Грозданова – ПРИНЦЕСА на буквите

БНУ „Здравей“ Скопие, Р Северна Македония

За 4 клас

Дамян Хедстром - ПРИНЦ на буквите

БАУ  „Св.св. Кирил и Методий“, Виена, Австрия

София Йосиф - ПРИНЦЕСА на буквите

БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ Истанбул, Турция

 

ДУК и ДУКЕСА НА БУКВИТЕ

За 3 клас

Светлин Димитров Димитров, ДУК НА БУКВИТЕ

БНУ „Св.св. Кирил и Методий„ Барселона, Испания

1.Йоанна Калайджиева - ДУКЕСА НА БУКВИТЕ

Училище „Иван Вазов“, Париж

  1. Йоана Димитрова Филипова - ДУКЕСА НА БУКВИТЕ

                 Училище „Иван Вазов“, Париж

За 4 клас

Богомил Светломиров Станчев - ДУК НА БУКВИТЕ

 БУ„Родна стряха“, Арадипу, Кипър

Габриела Тодорова Запрянова - ДУКЕСА НА БУКВИТЕ

Училище „Иван Вазов“,Париж, Франция

Организаторите БУ „АзБуки“ в Рим и Колеферо към Културна асоциация изказват благодарност на Изпълнителна агенция на българите в чужбина, Издателство „Просвета“ за предоставените материални подаръци за отлично преставилите се ученици в IV Международен онлайн конкурс по четене на български език за 3 и 4 клас. Изказваме огромна признателност на директори и класни ръководители на неделните училища подготвили учениците и отзовали се на обявата за конкурса - Диляна Бодурова, Наталия  Волкова, Ани Радева, Надежда Кула, Калина Панчева, Деана Иванова, Светлана Тропанек, Симона Захариева, Илияна Атанасова и др.

Изпращаме всички спечелили награди и неспечелили с пожелание да продължават и да четат много бълграски книги и да обичат българското четмо и слово.

Текст и снимки: Мариола Георгиева, БУ„АзБуки“ Рим и Колеферо

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта