Новини
Конкурс „Прованс – млад български поет“ организира Френско-българското сдружение „Прованс-България“ в Екс ан Прованс, Южна Франция
12.02.2024

Немалко  от  инициативите на българите и приятелите на България в чужбина не само че печелят популярност, но и създават традиции. Една от най-забелязваните през годините инициативи, е тази на сдружението „Прованс България” в Екс ан Прованс, региона на Марсилия. Предлага се конкурс „Млад поет”.

Особеното в инициативата е, че се организира от сдружение, в което активно участват освен сънародници и френски приятели на България. Лидерите на организацията държат на задълбочаването на познаването на двете култури – българската и френската.

Сдружението в Екс ан Прованс е сред инициативните структури в състава на българската общност и приятелите на България във Франция. През годините са отделяли внимание върху българския фолклор и традиции, популяризирането на българско изкуство.

В същото време организацията се стреми да предложи инициативи, които да бъдат важни и интересни за изучаващите в България френски език.  

Така се ражда преди години идеята да се осъществи конкурс, в който да се включват  ученици от френските езикови гимназии в България. Всяка година по предварително зададена тема ученици в България пишат по едно стихотворение на френски език:

Темата на настоящото издание на конкурса е: „Свобода“.

„Имаме удоволствието да поканим българските ученици от 9 до 12 клас, изучаващи френски език, да вземат участие в 18-то издание на " CONCOURS PROVENCE DU JEUNE POÈTE BULGARE 2024", организиран от Асоциацията "Прованс България", пише г-жа Мирей Мартен, президент на организацията.

В този конкурс могат да участват ученици от всички български средни училища.

Първите две награди са пътуване и едноседмичен престой в Прованс, предложен и организиран от асоциацията.

Церемонията по връчване на наградите ще се проведе в България и в партньорство с Френския институт. За да може журито да вземе окончателно решение и избере между петимата финалисти, те ще трябва да участват в селекция, по време на която ще бъде оценено устното им изразяване.

Регламентът на конкурса е на фейсбук страницата на организацията Асоциацията "Прованс България“.

Крайният срок за получаване на текстовете на кандидатите е 20 март 2024 г.

Стихотворенията се изпращат на e-mail provencebulgarie@gmail.com.

Снимки: Френско-българското сдружение „Прованс-България“ в Екс ан Прованс, Южна Франция

 

 

Политика за използване на личните данни и бисквитки при използване на сайта